Начало Актуално Над 140 тона отпадъци от нерегламентирани сметища събра „Чистота“ при съвместна акция на общината

Над 140 тона отпадъци от нерегламентирани сметища събра „Чистота“ при съвместна акция на общината

napreadak_akciq_3 napredak

21.03.2023

Над 140 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в район „Северен“ събраха и извозиха екипи на „Чистота“ при поредна извънредна акция тази събота. Обобщените резултати след мащабното почистване станаха ясни тази сутрин. Акцията беше проведена на две места в „Северен“ – улиците „Напредък“ и „Еледжик“. Освен почти перманентното нерегламентирано изхвърляне на отпадъци там често се палят стари автомобилни гуми, които обгазяват целия район. Това замърсява атмосферния въздух и в целия град.

 

Общо 5 броя 20-кубикови самосвала  и 3 челни товарача се включиха в акцията. Само за 5 часа от ул. „Напредък“ – срещу КАТ, са събрани 122,5 тона отпадък, а от „Еледжик“ – 18,1 т. Камионите направиха по 3 курса до депото за отпадъци в Цалапица.

 

Директорът на общинското предприятие „Чистота“ Димитър Георгиев подчерта, че и на двете места почти през цялата седмица – от понеделник до събота включително, работи тежка техника, за да се смогне с ликвидирането на нерегламентирани сметища. Той отбеляза, че само 24 часа след голямото съботно почистването на  „Напредък“ за пореден път пространството е осеяно с отпадъци. Затова отново призовава гражданите да пазят чистотата в града.

 

„Община Пловдив непрестанно извършва дейности по почистване на нерегламентирани сметища и организира редица кампании за заостряне на вниманието на обществото темата. Колкото и регулярно тези места да бъдат почиствани, ако ние като граждани не осъзнаем нашата отговорност за запазване чистотата на заобикалящата ни среда, резултатите няма да бъдат трайни. В тази връзка подготвяме следващото общоградско почистване по кампанията „Чисто зелено“ за началото на май месец“, коментира зам.-кметът по екология и здравеопазване инж. Анести Тимчев.

2,579 total views, no views today