Начало Актуално Над 250 нови дървета в Пловдив от началото на годината

Над 250 нови дървета в Пловдив от началото на годината

zalesqvane_1 zalesqvane_2

10.02.2022

С 20 бора се обогати зеленината в парк „Красива България“ при днешната залесителна акция на „Градини и паркове“. От началото на годината екипи на общинското предприятие засадиха над 250 нови дървета във всички квартали на Пловдив.

„Използваме всеки ден с хубаво време и оптимални за залесителни дейности температури, за да засаждаме нови дървета“, коментира директорът Веселин Козарев.

Тъй като в момента условията са по-подходящи за иглолистните видове, преобладава техният брой – 167 бора, криптомерия, аризонски кипарис и кедър. Новозасадените широколистни са 86 – предимно липа, чинар и полски ясен.

„Навсякъде, където е възможно и няма подземни комуникации, садим нови дървета на мястото на премахнати по санитарни причини“, каза Козарев.

Като пример посочи засадените нови чинари в разделителната ивица на бул. „Шести септември“ срещу Областна администрация, където са били отсечени няколко опасни дървета. Като компенсация за 4 премахнати софори за утре пък е предвидено по южния тротоар на ул. „Генерал Данаил Николаев“ да се засадят 11 полски ясена.

И следващата седмица, ако се задържи хубавото време, залесителните акции ще продължат в целия град.

2,382 total views, no views today