Начало Пловдив днес Над 400 свободни места в детските заведения в Пловдив след последното класиране

Над 400 свободни места в детските заведения в Пловдив след последното класиране

При обявени 606 свободни места за класирането на 02.10.2014 г., само 203 са заети от заявилите желание за кандидатстване. Така за следващото класиране остават над 400 незаети места. Най-много от тях са за яслените групи – 222. Тези места са за групите в самостоятелните детски ясли  и яслените групи на обединените детски заведения във всички райони на града без „Южен“.

Освен за яслените групи, достатъчно места в града има за всички групи и за децата от 3- до 6- годишна възраст. Недостиг на места има само в районите „Южен“ и „Северен“ и то само за 3- и 4-годишните. Проблемът с места за децата, подлежащи на задължително обучение 2 години преди постъпване в първи клас, беше решен с разкриването на достатъчен брой подготвителни групи в училищата- както полудневни, така и целодневни.

За родителите на 3- и 4-годишните деца, които все още не са записани, е важно да се насочат към детските градини, които могат да ги приемат – в район „Западен“ – ЦДГ „Звезда“ и ЦДГ „Елица“; ОДЗ „Зора“ в район „Централен“; в район „Източен“ – ЦДГ „Наталия“; ЦДГ „Белослава“ в „Тракия“ и ОДЗ „Ралица“ в квартал „Коматево“ на район „Южен“.

Все още има свободни места и в целодневните подготвителни групи в СОУ „Хр. Г. Данов“- район „Северен“, СОУ „К. Величков“- район „Южен“ и ОУ „К. Честеменски“-район „Централен“. Там със съдействието на община Пловдив отвориха врати нови групи след основен ремонт и изцяло ново обзавеждане, отговарящо на всички съвременни изисквания. Така 5- и 6-годишните деца, освен че ще бъдат отглеждани и обучавани целодневно в подходящи за тяхната възраст условия, ще имат възможността да се адаптират по-лесно към училищната среда при постъпването си в първи клас. В тези групи приемът е на място в училищата и не е обвързан със Системата за електронно класиране.

За следващото класиране, което е на 21.10.2014 г., свободните места ще бъдат обявени в срок до 13 октомври. Родителите на децата, кандидатстващи за прием, следва да се запознаят с тях на страницата на Системата http://dz-priem.plovdiv.bg/ и да подадат своите заявления в сроковете, определени от утвърдения график.

5,631 total views, no views today