Начало Култура Над 80 събития се проведоха по време на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 в Пловдив

Над 80 събития се проведоха по време на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 в Пловдив

Над 80 събития се проведоха по време на десетдневния международен архитектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 в Пловдив 

Над 100 организации, архитекти и артисти от целия свят взеха участие в седмото издание на събитието

 Представители на някои от най-иновативните архитектурни студия и още над 100 архитекти, aртисти и организации взеха участие в повече от 80 събития в програмата на десетдневния архитектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK. Той се проведе в Пловдив от 10 до 19 октомври под надслов „Възможното невъзможно“. Седмото поредно издание на международното събитие посрещна над две хиляди посетители и участници на различните събития в програмата, сред които 9 изложби, 12 намеси в градска среда, 21 акции, 6 работилници за деца, професионален Форум, партита и старт на архитектурен конкурс. Във фестивала се включиха и 93 доброволци от Пловдив, София и страната.

Сред изложбите като най-успешни се откроиха – представянето на изследователския проект „Възможният капан“, “Световен град”, “Университетска работилница”, „Плакати за нова българска архитектура“ и други, а сред най-посещаваните акции – първото издание в Пловдив на „Пощенска кутия за приказки“, работилницата “Сблъсъкът на титаните” и образователната инициатива „Аз създавам“ на Wishbox и ONE ARCHITECTURE WEEK, която представи пред близо 200 гимназисти различните разновидности и аспекти на професията архитект.

Сред най-впечатляващите намеси в градска среда бяха проектът „Ядрото“,  който постепенно трансформира изоставено място в Капана в активна локация за градски събития, танцовият пърформънс „ДЕ-нивелация“ на Derida Dance и инсталацията „Ключ“ на съвременния артист Иван Мудов.

По време на форума, лектори от 7 държави и три континента, обединени от нестандартия си поглед върху архитектурата и проектантската практика, представиха новаторски идеи и проекти от различни точки на света.

снимки: © Яна Лозева

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. под името SOFIA ARCHITECTURE WEEK, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи за професионалисти в сферата на архитектурата и любители.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Програмата му включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за деца. Фестивалът е част от културния календар, донесъл на Пловдив титлата „Европейска столица на културата“ за 2019.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. През 2014 г. темата е “Възможното невъзможно”, а куратори ще бъдат архитектите от студиото за архитектура и дизайн dontDIY. Организатори на фестивала са ЕДНО и фондация “Америка за България” с подкрепата на Община Пловдив.

7,349 total views, no views today