Начало Пловдив днес Назначиха Междуведомствена комисия за изготвяне на предписания за тютюневи складове

Назначиха Междуведомствена комисия за изготвяне на предписания за тютюневи складове

iv_totev_g_marinov

Издадена е заповед за периметрово отцепване на района на пожара в тютюневите складове в събота, тъй като все още няма информация за състоянието на сградите, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Той изрази благодарност на служителите на Министерството на вътрешните работа и на пожарната за всеотдайната им работа при потушаване на огнената стихия.

Всяка наша стъпка ще съгласуваме с компетентните органи, за да видим дали улица „Иван Вазов“ да бъде отворена и до къде. Желанието ни е улицата да бъде отворена колкото се може по-бързо за преминаване на автомобили“, обясни.

Кметът Иван Тотев съобщи, че на три от складовете, попадащи в два имота, собствениците са едни и същи. Фирмата е „РИПА“ ООД, с адрес на регистрация бул. „Руски“ 77. Собственикът на склада, който последен се възпламени, е „Галакси Пропърти Груп“, с регистрация бул. „Дунав“ 5.

Съгласно чл. 73 от Закона за културното наследство ще бъде създадена междуведомствена комисия с представители както на Община Пловдив, така и на Министерството на културата, Националния институт на паметниците на културата – за изготвяне на предписания какви да са последващите действия, които трябва да бъдат свършени в имотите, пострадали от пожара.

До момента в Община Пловдив няма подавани проектни предложения за съответните имоти. Няма информация и за бъдещи намерения на собствениците за нито един от  четирите склада или трите имота за евентуално бъдещо застрояване.

Последната кореспонденция с фирма „РИПА“ е по повод падане на мазилка от сградата, заради което е предписано обезопасяване на периметъра и изграждане на оградни пана, които да предпазват преминаващите хора покрай имота. Предписанието е изпълнено.

Кметът Иван Тотев беше категоричен, че проектът за Тютюневия град за 2019-а година остава в сила. Всички проектни предложения за тази зона ще бъдат разглеждани и коментирани от Община Пловдив и ще получат съответното финансиране.

„Пловдив няма да се откаже от проекта за Тютюневия град, даже ще се фокусира върху него. Надяваме се, че с усилията на всички пловдивчани ще успеем да излезем от тази ситуация и този негатив да превърнем в позитив“, коментира кметът.

Тютюневите складове никога не са били собственост на Община Пловдив. До 1944 година са били частна собственост, след това са национализирани, стават част от Булгартабак и в началото на новия век, те се приватизират от различни собственици.

10,330 total views, no views today