Начало Актуално Национален комитет за честването на 130-годишнината от Съединението на България бе учреден в Община Пловдив

Национален комитет за честването на 130-годишнината от Съединението на България бе учреден в Община Пловдив

IMG_4473По покана на кмета на града инж. Иван Тотев бе учреден комитет за честването на 130-годишнината от Съединението на България. Президентът Росен Плевнелиев ще е почетен председател на комитета, потвърди неговият главен съветник Мартин Иванов.

„Основната ни цел ще бъде да се излезе от рамките на традиционните чествания и да се достигне до по-широка публика, да се създадат повече национални събития и да се приобщят младите хора.“- каза г-н Стефан Стоянов, зам.-кмет в община Пловдив – „ Вече се разработва и първата онлайн игра за Съединението съвместно с Математическата гимназия в Пловдив.“

На първата среща на комитета бе обсъдена идеята да бъде организиран поход по стъпките на българската армия, в който участниците ще следват пътя на българската армия от началото на Сръбско-българската война. Бяха обсъдени и възможностите за провеждане на национални викторини в средните училища.

В програмата е предвидена и Национална научна конференция „Съединението на България 130 години по-късно”. По повод празника ще бъдат издадени и юбилеен плакет, юбилейна монета, както и календар и пътеводител на български и английски език. Подготвя се и фотодокументална изложба, която да се разположи на Главната улица в Пловдив, и по-късно да отпътува в други градове.

Събитията ще бъдат над 30, като кулминацията на честването ще бъде на 6ти септември.

В комитета влизат и председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, както и министрите на отбраната, културата, образованието и науката, Националната телевизия и радио, Пловдивски и Софийски университет и др.. Следващата среща ще се проведе през месец април в София.

5,160 total views, no views today