Начало Актуално На Британските военни гробища в Пловдив днес се състоя възпоменателна церемония за Деня на паметта

На Британските военни гробища в Пловдив днес се състоя възпоменателна церемония за Деня на паметта

5 (3) 11 (1)

 13.11.2023

На Британските военни гробища в Централен траурен парк в Пловдив днес се състоя Годишна възпоменателна церемония в памет на всички военнослужещи и цивилни, загубили живота си в служба на родината. Тя се организира ежегодно от Посолството на Великобритания. По традиция церемонията се провежда в най-близката неделя до годишнината от края на Първата световна война, която приключва на 11 ноември 1918 г. В нея се почитат загиналите воини както в тази война, така и във всички след нея.

Деня на паметта (Remembrance Day) е част от националната култура и гордост за всеки истински британец. Основният символ на празника са червените макове, които символизират маковите полета на Фландрия, където са погребвани загинали войници. Паметниците се обкичват с венци с макове, но за разлика от България те са от хартиени цветя.

Церемонията на Британските военни гробища в Пловдив започна точно в 11 часа. Там се намират останките на 56 военни. Гробището е оградено със зид и е изрядно поддържано. Теренът е предоставен безвъзмездно от община Пловдив. Голяма част от гробовете са на редници на възраст до 25 години.

На церемонията днес за Деня на паметта присъстваха Н. Пр. г-н Роб  Диксън – посланик на Великобритания, Н. Пр. г-жа Мартина Фийни – посланик на Ирландия, Свещеник Патрик Ирвин, подполк. Кристофър Самърс – Аташе по отбраната в посолството, Томас Андерсън офицер – летец от Кралските военновъздушни сили, представители на Посолство на Негово Британско Величество, военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции на Българската армия и британски граждани.

Община Пловдив беше представена от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, а Областна админидстрация от Маргарита Вранкова – началник -отдел КЕИ . Присъстваше и директорът на ОП Траурни дейности – Коста Попов.

Възпоменателната церемония в Пловдив включваше четене на молитви и части от поеми, свързани с героично загинали за родината, минута мълчание, траурни фанфари, произнасяне на молитвата „Отче наш“ и полагане на венци и цветя. Всички присъстващи носеха червен мак на ревера си, на всеки от гробовета в Британските военни гробища имаше поставен мак.

Тази традиция съществува повече от сто години, като първата подобна акция е организирана на 11 ноември 1919 г. Първоначално е свързана само с Първата световна война, която не само отнема живота на повече от 700 хиляди британци и над 100 хиляди души от тогавашните колонии на Британската империя, но и до голяма степен променя по-нататъшното развитие на самата Великобритания. На по-късен етап, повече от шест десетилетия, 11 ноември се чества като единен ден за възпоменание на загиналите във всички войни и военни конфликти.

В 11 часа, в съответствие с традициите на Деня на паметта, който отбелязва прекратяването на огъня в началото на единадесетия час от единадесетия ден от единадесетия месец на 1918 г., в цяла Великобритания се отдава почит с военни церемонии и минута мълчание. Символът на тази дата са червените макове, които напомнят за пролятата кръв.

В Деня на възпоменанието военнослужещи и ветерани от войната се събират пред паметници на загиналите войници в цяла Великобритания. Кралското семейство традиционно участва в главната церемония в Кенотафа в центъра на Лондон – аналог на Гробницата на Незнайния войн.

Според легендата след битките по време на Първата световна война по нивите цъфтят диви макове. И едва с времето, когато земята излекува раните си, цветята изчезват от нивите. Счита се, че най-вероятно този символ е възникнал от стихотворение на Джон МакКрей: „Във Фландрия маковете цъфнаха отново, сред кръстовете, които стояха ред след ред“.

 

2,901 total views, no views today