Начало Пловдив днес На пресконференция обявиха старта на Интегрирания проект за водите на Пловдив

На пресконференция обявиха старта на Интегрирания проект за водите на Пловдив

DSC_0447 DSC_0448

„Интегрираният проект за водите е един от най-важните проекти за Пловдив. Той обхваща няколко подетапа. Първият е на юг от бул. „България“ и на север от бул. „Марица – север“, на запад от бул. „Цар Борис III Обединител“ и на изток от ул. „Победа“. Това заяви заместник-кметът Пламен Райчев по време на пресконференция, с която се обяви стартът на проекта. Той припомни, че миналата седмица Община Пловдив сключи договор за реконструкция на пречиствателната станция на стойност 70 млн. лв.

Заместник-кметът Пламен Райчев призова за търпение от страна на гражданите, тъй като ще се предизвика неудобство заради разкопаните улици, както и заради спирането на водата, когато е наложително. Той бе категоричен, че община Пловдив няма да прави компромис с качеството на изпълнение и на материалите.

„Община Пловдив ще работи в пълен синхрон с ВиК, за да няма спиране на водата за гражданите за повече от 3 часа. Направен е линеен график за ремонтиране на улиците, като ще се започне с две от тях“, допълни Пламен Райчев. Срокът за изпълнение е 18 месеца.

Проектът за реконструкцията, модернизацията и доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води на град Пловдив, реконструкция на 12,276 км водопровод и 13,5 км канализационна мрежа в район „Северен“ и рехабилитация на главен колектор VII. В проекта са включени и около 700 сградни отклонения.

Вторият подетап е рехабилитацията на колектора по бул. „Дунав“, „Брезовско шосе“ и изграждането на 2,7 км. нов колектор.

В момента Община Пловдив подготвя актуализация на третия подетап, преди да бъде обявена обществената поръчка.

„Трите етапа са независими един от друг. До края на седмицата проектът за третия подетап ще бъде входиран в управляващия орган в ОПОС за съгласуване“, обясни Пламен Райчев. Той уточни, че до края на годината ще започне и този етап, който обхваща реконструкцията на главния колектор по булевардите „Дунав“ и „Брезовско шосе“. Цената е 18 млн. лева.

„Пътинженеринг“ е фирмата изпълнител на реконструкцията на канализационната и водопроводната мрежи на улиците по ЛОТ 1, в кв. „Кършияка“, а стойността е почти 8 млн. лв.
„Европейски пътища“ АД и „Грома холд“ са фирмите, които за избрани за ЛОТ2 или на север от бул. „Марица“, на изток от бул. „Васил Априлов“ и на запад от ул. „Победа“ и в кв. „Захарна фабрика“. Стойността е близо 8,5 млн. лв.

Улиците ще бъдат преасфалтирани отново, паветата ще бъдат премахнати, а тротоарите в засегнатите участъци ще бъдат в подменена настилка.

„Малкият капацитет на канализацията в район „Северен“ възпрепятства нормалното отвеждане на дъждовните води. След подмяна на ВиК мрежата и полагането на новата настилка, ще бъдат монтирани и новите дъждоприемни шахти, с което този проблем ще бъде решен“, сподели ръководителят на проекта Борислав Кръстев.

„Ще направим всичко възможно да не затрудняваме гражданите по време на реализирането на проекта, с чиято реализация качествено ще се подобри животът на гражданите“, коментира кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев.

Общата стойност на проекта: е 115 334 116,42 лв. 80 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, а 12 милиона лева са държавно съфинансиране, средствата от страна на Община Пловдив са 34 милиона лева. Основната му цел е гарантирането на оптимално отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи, които в момента се изхвърлят без съответното достатъчно пречистване, което да отговаря на заложените в Директива 91/271/ЕЕС изисквания.

4,197 total views, no views today