Начало Актуално На 1 февруари в Пловдив ще бъде почетена паметта на жертвите на комунистическия режим

На 1 февруари в Пловдив ще бъде почетена паметта на жертвите на комунистическия режим

2

28.01.2022

Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив с председател Атанас Узунов отправя покана към пловдивчани да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт на 1 февруари 2022 г., вторник, в 12.00 часа пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”. Паметникът е дело на скулптора Жорж Трак, монументът бе издигнат през 2005 г. по времето на кмета Иван Чомаков.

Датата 1 февруари се чества за първи път през 2011 г., когато е утвърдена с решение на  Министерски съвет като официален Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Това става по предложение на президентите на Република България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат идеята за това от политическия емигрант общественик и филантроп Дими Паница.

Идеята за 1-ви февруари е свързана с факта, че на тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание, издадени от Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

1,981 total views, no views today