Начало Актуално Нова заповед разпорежда на МБАЛ „Св. Мина“ да редуцира КОВИД леглата до 60

Нова заповед разпорежда на МБАЛ „Св. Мина“ да редуцира КОВИД леглата до 60

брифинг Св. Мина (1) 

Нова заповед на РЗИ-Пловдив отменя трансформирането на общинската МБАЛ „Св. Мина“ в изцяло КОВИД болница. Съгласно нея лечебното заведение трябва да редуцира КОВИД леглата от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът Анести Тимчев. Със заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева в лечебното заведение трябва да бъдат разкрити единствено и само 60 на брой места за болни в средно тежко състояние, уточни той.

Към момента заетите легла с лежащо болни са 59. Продължава оборудването с медицинска апаратура, като днес беше получен респираторен апарат, произведен от фирма БТЛ, която има завод в Пловдив. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура. Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR тестове за пациенти на общинските здравни заведения.

„Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на болниците и по-бързото диагностициране, което е жизнено важно за някои пациенти“, сподели д-р Калин Калинов и подчерта, че продължава кадровото и техническо обезпечаване на болницата. Той припомни, че Община Пловдив е изпълнила всяка една заповед на РЗИ по разкриване на болнични легла, като за целта военните в града също осигуриха такива.

„И двете общински болници са подсигурени с лични предпазни средства за медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с КОВИД. По отношение на МБАЛ „Свети Мина“ се работи за подобряване на техническата и кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните“, посочи д-р Калин Калинов. Той припомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ „Свети Мина“ не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница: местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и т.н. Въпреки това Община Пловдив е направила необходимото за превеждане на болницата в необходимия работен режим.

Според заместник-кмета Анести Тимчев продължава усилената работа по привличане на квалифицирани медицински специалисти и преговорите с НЗОК за увеличаване на лимитите на болницата, като за целта е подготвен специален доклад, който да бъде обсъден с представители на Националната и Регионалната здравноосигурителни каси.   

 

2,854 total views, no views today