Начало Актуално Представител на Китайския културен център в София се срещна със заместник-кмета Пламен Панов

Представител на Китайския културен център в София се срещна със заместник-кмета Пламен Панов

Представителят на Китайския културен център в София г-н Уан Фушън днес бе на официално посещение в Пловдив, придружаван от Джина Баларева – асистент събития в Центъра и семейство Ирина Белева, генерален консул в Шанхай (2011-2015) и старши съветник в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Кръстьо Белев – директор на представителството на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин.

Те бяха посрещнати в Дома на културата „Борис Христов“ от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който ги поздрави с добре дошли и разказа на г-н Фушън, (за когото това е втора визита в града), за даденостите на Пловдив, богатата история и най-новите културно-исторически забележителности. Естествено в разговора стана дума за многобройните проекти по време на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, дългогодишното културно сътрудничество с Китай. Специален акцент в разговора бяха и взаимоотношенията с трите побратимени китайски града, осъществените до момента младежки обмени, посещението на представители на китайски местни власти в община Пловдив, работата на постоянния офис в Шънджън и много други.

През изминалите няколко години българо-китайските отношения са се развивали изключително ползотворно в сферата на културата и образованието, реализирани бяха множество проекти между Пловдив и китайски партньори. Единствено през 2020 година, по обективни причини заради избухването на пандемията от Covid -19 и невъзможността да се пътува, част от проектите бяха замразени. Сред тях гостуването на Китайски симфоничен оркестър в новата зала „2019“, гастролът на солисти със самостоятелни концерти в МФКМ и други.

Представителят на Китайския културен център г-н Уан Фушън е работил 10 години в музея на град Нинбо, а по професия е художник. От там и неговите интереси са насочени в няколко области, които той е извел като акценти в бъдещата си работа. Единият е свързан с опазването и съхранението на културното наследство. Пламен Панов разказа на госта за опита и работата на 4-те пловдивски музея, ОИ „Старинен Пловдив“, ГХГ, реализацията на двата проекта за Малката и Голямата Базилики. В процеса на разговор се родиха няколко конкретни идеи за сътрудничество между пловдивските културни институти и китайски партньори.

„Приемете Китайския културен център в София като мост и посредник за партньорство“, каза г-н Фушън, който сподели свои идеи, свързани с обмен на художници, реализирането на творчески работилници и ателиета по реставрация, популяризиране на китайското кино, организиране на българо-китайска културна седмица и още много други общи теми и активности, които могат да бъдат реализирани веднага след като ситуацията с пандемията позволи свободното пътуване.

Китайският културен център в София е първият по рода си в Централна и Източна Европа. Създаден е през ноември 2017 година от Министерството на културата и туризма на Китай и с участието на гр.Нинбо, каквато е най-честата практика в управлението на центрове от този вид. Той е реализирал множество проекти през следващите две години 2018-2019 на територията на България. Спомогнал е и участвал в реализацията и на проекти с българско участие в Китай – предимно в областта на културата и образованието, но и на бизнеса.

Пламен Панов запозна госта и с информация за трите училища по изкуствата в Пловдив – НХГ, НГСЕИ и НМУ, разказа за АМТИИ, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, големите фестивали с международно участие, сред които и Международния фолклорен фестивал и структурата и възможностите на Културния календар на община Пловдив. Множество идеи, които се родиха по време на разговора могат да бъдат реализирани още в следващите месеци, затова заместник-кметът и г-н Уан Фушън договориха съответните стъпки и срокове, с които да се задвижат проектите и да се разменят необходимите официални писма в кореспонденция между институциите. Той пое ангажимента да запознае кмета Здравко Димитров с резултатите от днешната среща и подчерта доброто сътрудничество между Община Пловдив и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

В края на срещата домакин и гости си размениха протоколни подаръци и си направиха снимка за спомен от тази първа среща.

„Приемам тази първа среща, днешният разговор за отправна точка за бъдещо сътрудничество“, каза Пламен Панов, който подари на госта рекламни сувенири с бранда на Епископската базилика на Филипопол, Албум за Пловдив и „Бялата книга“ с проектите на Пловдив – ЕСК 2019. Заместник-кметът получи от г-н Уан Фушън красив сервиз за китайски чай и прие поканата да гостува в София на традиционна чаена церемония.

1 3 2 4 5 6 8 7 9

3,509 total views, no views today