Начало Пловдив днес Новият посланик на Австрия Андреа Вике на първа визита в Пловдив

Новият посланик на Австрия Андреа Вике на първа визита в Пловдив

DSC_0655

Посланикът на Австрия Н.Пр. г-жа Андреа Вике посети пловдивската община за среща със заместник-кмета Розалин Петков, директора на дирекция „Култура и културно наследство“- Нина Димовска и заместник-директора на фондация „Пловдив 2019“, отговарящ за международните връзки – Виктор Янков. Нейно превъзходителство бе придружена от Анета Генкова – дългогодишен референт по култура, образование и връзки с медиите в австрийското посолство, с който пловдивската община работи активно от години.
Поводът за визитата бе заключителното събитие в Пловдив на проекта „FLUCA: Австрийски културен павилион“ – иновативен проект за мобилна културна сцена, създадена от карго контейнер и трансформирана в арт инсталация. Осъществява се от Фондация „Отворени Изкуства“ съвместно с Австрийско посолство в България, с финансовата подкрепа на Фондация „Пловдив 2019“.
Заместник-кметът Розалин Петков представи кратка информация за града, ключовите проекти и приоритети, по които работи общинската администрация по отношение на икономическото развитие – икономика, инфраструктура, заетост, социална сфера, регионално развитие, както и за ресурсите, с които разполага хилядолетния град, избран за Европейска столица на културата – 2019 в сферата на туризма, културата и културно-историческото наследство.
Посланик Вике сподели, че е силно впечатлена от развитието на Пловдив, който е посетила за последно преди около 10 години. Искрено възхищение тя изрази и по отношение на сградата на Общината и атмосферата на Заседателната зала, която носи духа на отминали епохи.
Една от темите на срещата бе и дългогодишното сътрудничество между Дирекция „Култура и културно наследство“ на Община Пловдив и посолството на Австрия в организацията и провеждането на Австрийските музикални седмици, които имат вече 22-годишна история в България. Анета Генкова сподели, че през 2019 г. в програмата на Австрийските музикални седмици в Пловдив ще има много интересни събития, за които посолството вече активно се готви.
Виктор Янков сподели отличните си впечатления от множеството съвместни проекти по програмата на „Пловдив 2019“ с австрийски артисти, културни организации и оператори. Такъв пример е доброто сътрудничество с организацията „Артс Електроника“ в Линц, където вече са проведени 6 уъркшопа за дигитални изкуства, в партньорство в пловдивската АМТИИ, в която се изучава тази специалност, а градът Линц е един от най-добрите примери за успешна Европейска столица на културата.
Н.Пр. г-жа Андреа Вике заема поста Посланик в Австрийско посолство в София от 26.09.2018 година и говори чудесен български език. Тя е завършила образованието си във Виенския университет и Университета за музика и сценично изкуство Виена (профил мюзикъл/оперета) . Притежава магистърска степен по Немска филология, дипломирала се е по специалностите Мюзикъл/оперета, театрално и филмово актьорско майсторство и Вокална педагогика. Има многобройни професионални изяви като певица и актриса в киното, театъра и телевизията. Участвала е в един от най-популярните австрийски сериали. По-късно прави своята следдипломна квалификация по специалността Международни отношения във Виенския университет и постъпва на работа в австрийското Външно министерство. Следва дългогодишна дипломатическа кариера, най-напред като Аташе, Австрийско посолство в Загреб, Аташе „Преса и информация“, Австрийско посолство в Прага, била е Заместник-ръководител на мисията в София, Ръководител на реферат за подбор и професионално обучение в отдел „Човешки ресурси“ при Федералното министерство за европейски и външни работи на Австрия, Посланик във Вилнюс, Посланик в Куала Лумпур, Заместник-ръководител на отдел за Западна, Централна и Северна Европа при Федералното министерство за Европа, интеграция и външни работи на Австрия.
Преди заемането на поста в София е била ръководител на отдел „Африка“ при Федералното министерство за Европа, интеграция и външни работи на Австрия.
В края на срещата гости и домакини си размениха протоколни подаръци и си направиха обща снимка за спомен.

DSC_0665

DSC_0670

P1260405

9,231 total views, no views today