Начало Пловдив днес Нови репатриращи автомобили подпомагат усилията срещу неправилното паркиране в Пловдив

Нови репатриращи автомобили подпомагат усилията срещу неправилното паркиране в Пловдив

repatrirasti_avtomobili

С два нови репатриращи автомобила Община Пловдив ще вдига неправилно паркирали автомобили в града. Така общо техният брой става 5, съобщи заместник-кметът по транспорт Златин Велев при представянето на машините. Работното им време обхваща светлата част на денонощието, което означава, че през зимния сезон е от 8 до 18 часа, а в летните месеци – до 21 часа.

„Репатрирането е крайна мярка, която използваме и това се случва само когато автомобили пречат – блокиран е тротоар, велоалея, пречи се на движението, на лентите в пътното платно и когато в края на работното време в „Синя зона“ не е заплатена таксата. Скоби се поставят, а фишове се налагат във всички останали нарушения, предвидени в Закона за движение по пътищата“, уточни инж. Велев.

Цената за закупуването на специализираните автомобили е 450 000 лева, като лизинговите вноски ще се изплащат в рамките на две години от приходите, които влизат в бюджета от дейността. Три от „паяците“ могат да вдигат превозни средства, тежащи до 3,3 тона.

„Община Пловдив поетапно реализира своята последователна политика за подмяна на техниката във всички общински предприятия“, заяви заместник-кметът Златин Велев. Той припомни, че през миналата година бяха закупени два автомобила за поставяне на скоби, които се използват само в „Синя зона“, ако таксата не е заплатена.

„Желанието ни е всички автомобили, които извършват комунални и други дейности в централна градска част, да бъдат подменени с нови, които са с най-високия екологичен клас и са с двигател ЕВРО 6. По този начин се гарантира по-чист въздух, техниката е по-надеждна, реализира се по-добра работа, независимо от метеорологичните условия,“ увери Златин Велев.

„На всички места, където сме правили акции, проблемите се решават и броят на репатрираните автомобили намалява“, допълни още той.

През нощта, когато не могат да се използват „паяците“, ще дежурят патрули на „Общинска полиция“, които ще налагат санкции с фишове, в зависимост от нарушението.

„Приходите от репатриране на автомобили за миналата година са 360 000 лева. На ден се вдигат средно около 23-24 автомобила, а на месец са между 500-550. Приходите на месец от дейността възлизат на 29 000 лева“, съобщи директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ Ненко Калакунов.

6,353 total views, no views today