Начало Пловдив днес Нови тревни алеи и цветни килими на улица „Капитан Райчо” в центъра на Пловдив

Нови тревни алеи и цветни килими на улица „Капитан Райчо” в центъра на Пловдив

Нови зелени площи с тревни алеи, цветни килими, пейки и беседка за хората от третата възраст ще са готови до лятото в занемареното от години и кално при дъждове пространство между двата големи търговски центъра на ул. „Капитан Райчо”.

Това увери кметът на „Централен” Райна Петрова, която в присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на инфраструктурната програма в района.

По изричната препоръка на инж. Тотев ще бъдат обособени най-малко 100 паркоместа върху прилежащите площи на предстоящите за облагородяване 3,5 декара, а калните улици, свързващи сградите и парка, ще се асфалтират след обновяване на подземната инфраструра, като инвестицията е около 30 хил. лв., подчерта тя.

Улица „Капитан Райчо” с всички търговски центрове и много жилищни сгради по нея, което обуславя наличието на голям постоянен поток от хора, е едно от най-оживените места в града. Затова поредната инициатива за облагородяването на зоната от страна на район „Централен” е много важна, подчерта инж. Иван Тотев. Това пространство, посочи той, е един от рекордьорите по подадени жалби за проблеми с паркирането, които ще се решат след реконструкцията.

Според кмета, предстоящият ремонт на ул. „Петко Д. Петков”, който се очаква да стартира в началото на лятото, също ще реши наболели проблеми, свързани с трафика. Стойността на проекта е 1,35 млн. лв., като в него са включени подмяната на паважа с асфалт от ул. „Богомил” до бул. „Княгиня Мария Луиза”, изграждането на 2 паркинга за по 50 автомобила., джобове за автобусните спирки, осветление, тротоари, светофарна уредба на кръстовището с „Капитан Райчо”.

В програмата на район „Централен” за пространството около бившия магазин „Евмолпия” се предвижда изграждането на минипарк за домашни любимци, модерна детска площадка за хлапета от различни възрасти, монтиране на фитнес уреди, както и екзотична ботаническа градина.

Още през есента засадихме растителността, която тази пролет ще израстне в зелени лабиринти, съвсем скоро изграждаме капково напояване в този нов парк, който очакваме да се превърне в привлекателен оазис в центъра на Пловдив, каза от своя страна директорът на ОП „Градини и паркове” Стоян Алексиев.

6,835 total views, no views today