Начало Актуално Няма да се вдигат драстично данъците в Пловдив през 2020

Няма да се вдигат драстично данъците в Пловдив през 2020

DSC_3656

Общината предвижда увеличение на таксата за битови отпадъци и на данък при придобиване на имот

Няма да се вдигат драстично данъците в Пловдив през следващата година. Предвижда се увеличение на таксата за битови отпадъци и на данъка при придобиване на имот. Не се променя данък „Сгради“, малки са корекциите и в данък МПС. Това стана ясно на пресконференция на тема: „Данъчната политика на Община Пловдив през 2020“ с участието на кмета Здравко Димитров и ресорния му заместник Илия Кирчев. Промените влизат в сила от 1 януари, ако бъдат приети от Общинския съвет.

Една от тях е такса за ТБО за гражданите да се повиши от 1,5 на 1,8 %. Средно това е около 1,2 лева на месец на домакинство. За юридическите лица таксата няма да се променя. Такса смет се използва единствено и само за сметосъбиране, почистване, извозване и депониране.

„Покачването е в резултат на директива на Европейския съюз, гласувана от Народното събрание и общините са длъжни да се съобразят. Така от следващата година новите ставки ще влязат в сила. Таксата за депониране твърди битови отпадъци на тон увеличава от 57 на 95“, конкретизира Здравко Димитров и допълни, че очаква държавата да помага на Пловдив със средства за големите инфраструктурни обекти, които общината не може сама да финансира. Той даде за пример „Околовръстно шосе“, „Модър-Царевец“, пробива под Централна гара, където предстоят и отчуждения.

Данък „Придобиване“ се вдига от 2,5 на 3%. Става дума за сделките при покупка на имот, за които таксата е еднократна.

По отношение на данък МПС единствено се намаля данъка на автомобилите с клас Евро 5 и Евро 6. „По този начин поощряваме хората да използват по-нови автомобили, за да се намали замърсяването на въздуха“, уточни кметът Здравко Димитров.

Заместник-кметът Илия Кирчев даде и конкретен пример: „Ако на база на мощността на двигателя данъкът на автомобила е 100, но той е клас Евро 6, по сега действащия данък притежателят ще заплати 60 лева. Според новото предложение данъкът ще стане 55 лева. Таксите за автомобилите с Евро 4 и надолу няма да се променят.

Предложение ще бъде направено за промяна и на туристическия данък, който се използва за подобряване единствено и само на туристическата инфраструктура – облагородяване на туристически обекти, паркинги, реклама, информационни центрове. Данъкът на нощувка се увеличава в съответствие с броя на звездите на хотела – 3 звезди – от 60 стотинки става 80, 4 звезди – данъкът от 75 стотинки става 1 лев, 5 звезди – от 1 лев става 1,20 лева.

Планираните приходи за 2019 г. са 158 млн. лв. , като до момента са събрани 123 млн. лв. или 77,95%.

„129 милиона лева от общинския бюджет са собствени приходи, а държавният трансфер е 156 милиона лева, подобно съотношение е в малко общини в България, а трябва да е обратното“, посочи кметът Здравко Димитров. Той поясни, че собственият принос към бюджета би трябвало да е по-голям.

За следващата година няма да има увеличение на заплатите в Общината и предприятията, с изключение на служителите, които са на минимална работна заплата, подчерта заместник-кметът Илия Кирчев.

Предложенията за промени са качени на сайта на Община Пловдив. В срок от 1 месец гражданите могат да дават своите конкретни предложения на [email protected] или да бъдат внесени писмено в деловодството на пл. „Стефан Стамболов“ №1.

11,821 total views, no views today