Начало Актуално Общината превръща Спортния диспансер в Национален център по рехабилитация и спортна медицина

Общината превръща Спортния диспансер в Национален център по рехабилитация и спортна медицина

_DSC6077 _DSC6118

Новото ръководство на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина представи днес програмата си за управление и модернизация на общинското лечебно заведение. За целта са необходими 2,5 млн. лева, които ще бъдат осигурени чрез привличането на средства по различни програми, в това число и европейски. Целта е бившият спортен диспансер да се превърне в Национален център по рехабилитация и спортна медицина.

Това стана ясно по време на пресконференцията, в която участие взеха кметът Здравко Димитров, заместник-кметът по спорта и социалните дейности Георги Титюков, олимпийският шампион Николай Бухалов, директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов, директорът на диспансера д-р Влатко Глигоров и Д.М. Яна Кашилска.

„Това е център, който е единствен по рода си в града. Наскоро бях пациент и се убедих, че голяма част от медицинското оборудване е морално остаряло и се нуждае от подмяна. Сградният фонд също трябва да се обнови и ремонтира. Община Пловдив ще продължи да помага на Медицинския център. Спортът вече напредна много, днес той е немислим без медицината, а това е място, което е помогнало на поколения пловдивски спортисти да прославят града и страната ни на най-високи форуми“. Това коментира кметът Здравко Димитров.

Директорът на Медицинския център доктор Влатко Глигоров посочи, че без подкрепата на Общината центърът не би оцелял. Сега усилията на ръководството са насочени към финансовото му стабилизиране. Той подчерта, че само за няколко месеца Спортния диспансер е показал положителни резултати и трупането на дългове е овладяно.

„Вече е осигурен Фонд „Работна заплата“  за годината, който е в размер на 35 хиляди лева. Нашата цел обаче е да подобрим и разширим медицинското обслужване, както и да осъвременим техниката и да привлечем млади и добри специалисти. За цялостното обновяване на сградния фонд и медицинската апаратура ще са необходими около 3 милиона лева, които ще търсим по програми, а ще предлагаме и нови и атрактивни услуги на нашите пациенти. Още от следващия месец стартираме Пре-Ковид амбулаторна рехабилитация за хора, преболедували инфекцията. Вече е ясно, че усложненията от нея се проявяват по-късно и продължават месеци, затова смятам, че ще има интерес към тази програма. Предлагаме и пакетни услуги на големи фирми в региона, затова не може да се каже, че ще разчитаме на дарения, а ще изработим средствата, които са ни нужни“, заяви управителят на Спортния диспансер.

Той поясни още, че центърът вече има договорка с Медицинския колеж за работа на студенти, а е провел разговори и с Медицински университет – Пловдив за привличане на специалисти спортна медицина.

_DSC6099 _DSC6134

6,653 total views, no views today