Начало Актуално Община Пловдив е готова за проивеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли

Община Пловдив е готова за проивеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отново наблюдава изборния процес в града под тепетата

 

среща с OSCE

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) отново наблюдава как в Пловдив се организират и провеждат парламентарните избори. Двама от  наблюдателите – Сузане Нимайер и Родолф Оберл, се срещнаха с  изпълняващия функциите кмет – Величко Родопски и секретаря на Община Пловдив Ангелина Топчиева.

„Определили сме местата за агитационни материали, сформирани са избирателните секции, списъците с гласоподаватели са разлепени по райони, проведохме консултациите с политическите партии и съставът на секционните избирателни комисии с всички 4047 члена вече е запълнен“, коментира заместник-кметът и уточни, че всички парламентарно представени партии имат свои представители във всяка една избирателна комисия в града.

„Работим за това, хората да имат подходящи условия да гласуват. В момента сме в процес на подготовка на изборите, като правим всичко възможно съвместно с РИК 16, областната и районните администрации да осигурим добра и стройна организация на изборния процес“, заяви Ангелина Топчиева. Тя уточни, че досега Община Пловдив е посрещала международни наблюдатели и обясни, че съгласно Изборния кодекс кметът е отговорен за организационно-техническата подготовка на изборния процес, който започва с образуването на СИК.

„Новост при сегашното гласуване е, че то трябва да се проведе с машини и само при тяхна повреда – с хартиени бюлетини“, обясни секретарят на Общината. Тя изрази надежда, че този начин ще ускори процеса на гласуване.

От днешните разговори стана ясно, че общо 459 е броят на секционните избирателни комисии, като тук не са включени подвижните и тези в болниците. Проверка в коя секция трябва да гласуват избирателите могат да правят и онлайн на сайта на Община Пловдив (https://www.plovdiv.bg/announcements/elections/). За предстоящите избори всеки един гласоподавател може предварително да се информира как да работи с машините, като посети на място Районната избирателна комисия.

Най-голямото предизвикателство и на тези избори остава организацията на процеса с оглед на трудностите, предизвикани от COVID -19 и ограничаване разпространението му.

Община Пловдив е предприела мерки в тази насока, като е осигурила дезинфектанти, членовете на СИК, които желаят, имат възможност да бъдат имунизирани, осигурени са предпазни маски, а машините за гласуване ще бъдат дезинфекцирани според изискванията за спазване на процедурата, разписана от Министерство на здравеопазването.

Предстои в началото на месец юли да се проведат и обученията на членовете на СИК, което ще се прави както на място, така и онлайн.

2,135 total views, no views today