Начало Актуално Община Пловдив затяга мерките за превенция на коронавируса

Община Пловдив затяга мерките за превенция на коронавируса

shtab_13.03.2020 (2)

Кметът Здравко Димитров оповести последните мерки за превенция на заразата с коронавирус, които бяха взети на днешното заседание на Общинския кризисен щаб. Във връзка с обявеното извънредно положение в страната той призова за спокойствие.

„Взимаме извънредни мерки, може да се окажат излишни, но е по-добре, отколкото да рискуваме живота и здравето на хората“, заяви кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че това е един от начините за ефективно ограничаване разпространението на коронавируса.

Привеждаме в изпълнение заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за затваряне до второ нареждане на всички детски градини и детски ясли. С решение на Националния щаб остават да работят единствено хранителните магазини, аптеките и дрогериите, забранява се мероприятия и събития, свързани с масово струпване на хора.

Ето какви са и новите мерки:

 

1. Спират се приемните дни в общинската и районните администрации на Пловдив до второ нареждане.

2. Затварят се спортните зали на общинските клубове и общински младежки центрове.

3. Забраняват се допълнителните извънкласни дейности. Вече са забранени организирани пътувания на ученици – зелени училища, екскурзии и т.н.

4. Спира се работата на детската железница „Знамена мира“.

5. Затварят се за посещения за две седмици, считано от утре, 14 март, Регионалният археологически музей, Регионалният исторически музей, Етнографският музей, Природонаучният музей. Затварят се за две седмици и обектите, които са на подчинение на Общински институт „Старинен Пловдив“, Градска художествена галерия, НБ „Иван Вазов“.

6. Автобусите на Градския транспорт ще се движат с неделно разписание от утре, събота 14 март до 30 март.

7. Призоваваме родителите да не водят децата си на детските площадки.

8. Призоваваме на гражданите да избягват посещения в клубове, питейни заведения и игрални зали.

9. Призоваваме на работодателите да предоставят възможност на служителите си да работят дистанционно от домовете си. Там, където е невъзможно, да се осигурят предпазни средства и да съблюдават режима на дезинфекциране на помещенията, указан от РЗИ.

10. Всички общински училища имат техническа готовност да активират платформи, където да бъдат качени видеоматериали и уроци. Могат да се организират и виртуални класни стаи, в които да се преподава дистанционно.

Предприетите мерки до момента са:

  1. 1.      Чрез медиите изпратихме препоръки към гражданите как да предпазят себе си и близките от вируси.
  2. 2.      Дезинфекцират се обществения транспорт, районните кметства, сградите общинска собственост.
  3. 3.      Мотомиячките на фирма КМД са преоборудвани с нови по-ефективни системи. Към водата в цистерните на всички машини за първи път се добавя дезинфектант Сетридин.
  4. 4.      Дезинфекцират се със Сетридин обществени терени.
  5. 5.      Дезинфекцират се помещенията, в които се предоставят социалните услуги.
  6. 6.      На ръководителите на лечебните заведения е указано периодично да извършват дезинфекции на коридорите и кабинетите във всички общински лечебни заведения.

Временно се преустановяват строителните дейности в район „Северен“ по реализацията на Водния проект. Целта е да се предотврати възможността от режим на водата в този епидемичен период.

shab_13.03.2020 (1) shab_13.03.2020 (2) shab_13.03.2020 (3)

shtab_13.03.2020 (1)

9,213 total views, no views today