Начало Пловдив днес Община Пловдив изпълнява проект „ПЛОВДИВ през 2014-2020 г. – интелигентен, устойчив, желан европейски град”

Община Пловдив изпълнява проект „ПЛОВДИВ през 2014-2020 г. – интелигентен, устойчив, желан европейски град”

Община Пловдив изпълнява проект, с който да придобие пълна проектна готовност да кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 на обекти от градската среда и образователна инфраструктура. Това каза днес на пресконференция в общината арх. Невена Балчева, ръководител на проекта.

Проектът е „ПЛОВДИВ през 2014-2020 г. – интелигентен, устойчив, желан европейски град”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, по приоритетна ос 5: „Техническа помощ”, операция 5.3 „Изграждане капацитет на бенефициентите” по схема да предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/5-02/2012 „В подкрепа за следващия програмен период”. Бенефициент е Община Пловдив.

Този проект цели подобряване на жизнената среда в Пловдив чрез кандидатстване с готови инвестиционни проекти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г.

Реализацията му е свързана с пълната степен на проектна готовност на обекти от градска среда и от образователната инфраструктура, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. С тях Община Пловдив ще има възможност да кандидатства за финансиране със средства по линията на Оперативната програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г.

В първата част на проекта основните дейности са свързани с изработване на работни инвестиционни проекти за обекти от образователна инфраструктура. Те предвиждат:

Изграждане на нова детска градина на ул.„Богомил”, кв.10 по плана на Гладно поле и основен ремонт, внедряване на мерки за енергийна ефективност, както и реконструкция и благоустрояване на прилежащото дворно място на: ЦДГ „Перуника”; СОУ „Любен Каравелов” – сграда 1 и сграда 2; ЦДГ „Снежанка”; ДЯ „Детски смях”.

Втората част предвижда изработване на работни инвестиционни проекти за обекти от градска среда, които предвиждат благоустрояване на междублокови пространства,  реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на обекти от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, находящи се в Първа градска част – Юг и Първа градска част –Север.

 Осигуряването на това стратегическо планиране има за цел подобряването на градската среда и образователната инфраструктура и осигуряването на предпоставки за устойчиво развитие на града ни, заслужено спечелил титлата Европейска столица на културата 2019.

7,176 total views, no views today