Начало Актуално Община Пловдив: Изясняването на статута на бежанците на национално ниво е от ключово значение

Община Пловдив: Изясняването на статута на бежанците на национално ниво е от ключово значение

пресконференциа_помощ за бежанци

08.03.2022

Община Пловдив работи активно по настаняването и оказването на помощ за бежанците от Украйна. На пресконференция днес заместник-кметовете Георги Титюков, Стефан Стоянов и директор дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов представиха работата на Координационното звено, което бе създадено на 1 март със заповед на кмета Здравко Димитров.

В рамките на една седмица на директния телефон на общината 0800 112 32 са постъпили десетки обаждания за хора, които се нуждаят от помощ и хора, които предлагат такава. До момента са настанени 57 души в обявените по-рано обособени места в Младежкия център, общежитията на УХТ, филиала на Техническия университет, Дома за стари хора. Лица се пренасочват и към частни жилища и предоставени за ползване хотелски бази.

Създадена е фейсбук група „Пловдив помага на Украйна“ на български и украински език с оглед по-добрата координация. По думите на заместник-кмета Георги Титюков натискът от нуждаещи се бежанци се засилва и община Пловдив скоро ще запълни предвидения капацитет за настаняване. Затова той отправи апел към  хотелиерите и работодателите, желаещи да се включат в помощта за Украйна, да заявят своите възможности на директния телефон на общината. Георги Титюков, който е и председател на Координационното звено, съдейства и за организирането на  курс по български език за украинци към Младежкия център. При необходимост желаещите ще могат да ползват и услугите на психолог.

„Ние ще предоставим възможност на всеки бежанец да попълни онлайн форма и да запише своята професионална квалификация и желанието си за работа. Ще се свържем с мрежата от работодатели, с която разполагаме в общината, за да сме пълноценни в помощта за тези хора“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов. Той подчерта, че изясняването на статута на бежанците е от ключово значение към момента и община Пловдив очаква в най-спешен порядък Министерски съвет да вземе решение за ускоряване на процедурите и създаване на механизъм за действие. Община Пловдив разполага с 52 общински и 16 държавни училища и има достатъчно капацитет в образователната система. Стоянов допълни, че с решение на Министерство на образованието от миналата седмица се допуска вписване на деца над капацитета, но изясняването на статута остава ключово за всяко действие по вписването им в образователния процес.

С решаването на този казус е свързана и здравната помощ, която следва да получи всеки бежанец от системата на здравеопазването в страната. По думите на д-р Калин Калинов специално за децата е от огромно значение какви имунизации са им поставяни и какви предстои да им се поставят. „Липсата на здравни документи на пристигащите ще постави здравеопазването пред редица казуси – разходи за медикаменти, медицински консумативи, специални терапии за хора с различни хронични заболявания“, подчерта директора на дирекция „Здравеопазване“ и поясни, че всички ДКЦ и общински лечебни заведения имат капацитет и са заявили своето активно участие в помощта. Към момента на всяко лице, заявило в сектор ”Миграция” при ОД на МВР-Пловдив заявление за бежански статус се полага медицинска грижа.

На сайта на Община Пловдив е поместена информация с конкретни стъпки за украински граждани в изпълнение на Европейската директива за временна закрила. Към нея са приложени линкове към всички свързани институции, както и образци на документи, включително и за постъпване на деца от Украйна в детска градина или училище.

2,795 total views, no views today