Начало Актуално Община Пловдив има възможност да финансира четири големи проекта от Фонда за устойчиви градове

Община Пловдив има възможност да финансира четири големи проекта от Фонда за устойчиви градове

DSC_6514

Община Пловдив представи днес пред лидерите на политически групи в Общинския съвет възможността за финансиране на четири големи инфраструктурни обекта от  Фонда за градско развитие за Южна България по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. с инвестиционен проект „Подобряване и модернизация на градската среда в Пловдив“.

В срещата от страна на общината участваха също зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов и зам.-кметът по финанси Величко Родопски.

Проектите, с които кандидатства пред Фонда за устойчиви градове са: изграждане на подлеза „Модър – Царевец“ и реконструкция на ул. „Модър“ в участъка от бул. „Коматевско шосе“ до бул. „Хаджи Димитър“, реконструкция на кръстовище на бул. „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица – юг“ или известен като пробива до Водна палата, реконструкция на ул. „Даме Груев“ в участъка от надлез „Родопи“ до бул. „Македония“ и нов мост над река Марица, свързващ районите „Северен“ и „Западен“. За да започне официални преговори с Фонда за получаването на заем за тези изграждането на тези обекти, е необходимо съгласието на Общинския съвет.

„Приключваме една много тежка година, а следващата няма да е по-лека, но градът трябва да продължи да се развива. Обектите, които предлагаме ще подобрят пътните връзки между районите и с тяхната реализация целим облекчаване на трафика“. Това заяви в началото на срещата кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че за тези обекти има пълна проектна готовност, приключили отчуждителни процедури и строително разрешение.

„Обектите са на обща приблизителна стойност 60 млн. лв. и са избрани на следния принцип: не могат да участват за европейско финансиране през следващия програмен период и остават приоритет на общината. Второ, фондът финансира само обекти от линейната инфраструктура в пълна готовност за стартиране“, обясни ресорният зам.-кмет Пламен Райчев. По думите на Райчев фондът по принцип дава много добри условия при кредитирането като очакваната лихва е 0,6% за срок от 20 години и с три години гратисен период. Той подчерта, че когато се влезе в същински преговори, могат да се постигнат и по-добри условия.

За останалите приоритетни инфраструктурни проекти общината ще кандидатства за безвъзмездно финансиране през новия програмен период.

2,790 total views, no views today