Начало Актуално Община Пловдив кани всички пловдивчани, които искат да посрещнат Новата 2022 година на открито, на голям концерт на сцената на пл. „Стефан Стамболов“

Община Пловдив кани всички пловдивчани, които искат да посрещнат Новата 2022 година на открито, на голям концерт на сцената на пл. „Стефан Стамболов“

1

30.12.2021 

За всички пловдивчани и гости награда, които са решили да посрещнат Новата 2022 година на открито, Община Пловдив организира музикална програма на сцена, разположена пред сградата на общината на пл. „Стефан Стамболов“, която ще започне на 31 декември, точно в 22.00 часа. Ще чуем и видим „Керана и космонавтите“, култовата българска група „Диана Експрес“, танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и любимката на младите Дара. Водещ ще е Деян Славчев – Део.

Непосредствено пред и около сцената ще има обособена зона, в която желаещите ще могат да влизат срещу представяне на валиден зелен сертификат. Ограждението ще разполага с две обособени места за регулиране на потока от посетители – един за вход, и друг – за изход. Служители на Общинска охрана ще следят за спазване на мерките. Община Пловдив призовава публиката да се весели и празнува разумно, да не допуска струпвания и да спазва приетите противоепидемични мерки, с които да се гарантира здравето на присъстващите.

Със своя заповед, Кметът на Пловдив Здравко Димитров отмени зарята в новогодишната нощ. По този начин градът под тепетата ще подкрепи инициативата на фондация „Четири лапи“, към която се присъединяват някои от общините в страната. Призоваваме гражданите да не използват пиротехника и фойерверки в честванията на Нова година.

Ето и графика по часове, както и информация за изпълнителите в Новогодишната програма:

22:00 ч.  – „Керана и космонавтите“

22:45 ч. – „Диана Експрес“

23:35 ч. – Фолклорен ансамбъл „Тракия“

23:50ч. – Директно излъчване на новогодишното обръщение на Президента на Република България Румен Радев

00:05 ч.  – Фолклорен ансамбъл „Тракия“

00:30 ч. -  Начало на концерта на Дара

Водещ: Деян Славчев – Део

„Керана и космонавтите“

Групата „Керана и космонавтите“ е на родната сцена само от две години, но с оригиналния си стил и звучене вече успя да си спечели много верни фенове. В състава на бандата са Павeл Видов на китара, Елена Илчева на бас, Преслав Пеев и Николай Бобчев на саксофон, Димитър Пенчев стои зад барабаните и атрактивната вокалистка Керана. Групата привлича с разнообразния си репертоар от стилове, сред които рок, джаз, фънк и дори хип-хоп.

Истинското име на гласовитата пловдивчанка е Юлия Йорданова, но тя интуитивно избира Керана за свой сценичен псевдоним, а след това с изненада разбира, че прабаба ѝ също се е казвала така. Решението ѝ да се отдаде на музиката идва, докато живее в Тайланд, където специализира макромедии. Един ден в местно заведение случайно забелязват таланта ѝ и красавицата започва да работи като изпълнителка в джаз и пиано барове. Носталгията по България и желанието да пее на роден език я връщат в родината. Освен с групата „Керана и космонавтите“, тя става популярна и с участието ѝ в „Гласът на България“, както и с ролите ѝ в известните мюзикъли „Евита“ и „Исус Христос Суперзвезда“ от афиша на Опера Пловдив.

„Диана Експрес“

Диана Експрес е сред култовите български групи, които признанието и любовта на публиката нарежда сред „най-обичаните групи за всички времена“.  Създадена от Митко Щерев  през 1974 г. , от групата са тръгнали имена като Васил Найденов, Георги Станчев ,Чочо Владовски, Юксел Ахмедов и Илия Ангелов.  Има две важни особености, които допринасят група „Диана Експрес” да се нареди безапелационно сред български легендарни групи. Първата -тя е авторска група, музиката и аранжиментите са на Митко Щерев. И втората, че в „Диана Експрес” са свирили над 25 музиканти и певци, а групата и след 47 години е все още на сцената в превъзходна форма за радост на многобройните си почитатели. Група с над 3000 концерта в България и зад граница и най-вече – десетки непреходни и обичани от поколения хитове: ”Блус за двама”, „Две праскови и две череши”, Утре”, Влюбено сърце”, „Балада за Пловдив”, „Адаптация”, „Душа”, „Молитва за дъжд”, „Есен”, Северина” и др., сътворени от творческия гений на Митко Щерев, който е в основата на това днес група Диaна Експрес да е с обществен статут на Легендарна група.

Атанас Копчев – китара

Фолклорен ансамбъл „Тракия“

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ е създаден през 1974 година на бюджетна издръжка към Министерство на културата и от 01.01.1999 година е към Община Пловдив. Творческият облик на „Тракия“ е създаден от проф. Кирил Дженев /1922 – 2006/ – творец, учен и педагог, емблематично име за българската хореография и национална култура. Основоположник на фолклорната хореография у нас, създава повече от 100 танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници. Най-яркото дело на Дженев е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия“ град Пловдив.

Ансамбълът се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора – доц.Стефан Мутафчиев, проф. Николай Стойков, проф.Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова и много други. Днес главен художествен ръководител на ансамбъла е проф. Даниела Дженева.  Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти и вече завършили специалисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Вече 47 години „Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. До сега са изнесли хиляди концерти във всички краища на България и 48 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и много други.

Хорът на „Тракия“, който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата „Мистерията на българските гласове“ имаше огромен успех в зала „Олимпия“ – Париж през 1990 г. Той бе номиниран за наградата „Грами“ и се нареди на трето място в класацията на „Билборд“.

DARA е една от най-актуалните млади поп изпълнителки у нас, истински огън на сцената, с над 6 години успешна кариера и повече от 20 топ хита, с над 70 милиона гледания в YouTube и многобройни последователи в социалните мрежи, шеметната DARA говори най-добре езика на младото поколение и знае какво точно е нужно, за да си успешен в поп музиката днес.

Дара, чието истинско име е Дарина Николаева Йотова, е родена на 9 септември 1998 г. във Варна. Завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Започва да учи народно пеене още от малка с музикален педагог Павлинка Тодорова. През 2015 година участва в музикалното шоу „X Factor“, където достига до финала и завършва на трето място, като неин ментор е Криско. Тя стартира професионалната си кариера с договор с най-голямата музикална компания в България – Вирджиния Рекърдс, през 2016 г. и изгрява още с дебютния си трак „К‘во не чу“, който застава на #1 в официалната еърплей класация у нас. 2 години по-късно DARA печели наградата „БГ Изпълнителка“ за 2018-та на Годишните музикални награди, a до момента има над 70 милиона стрийма на синглите си, оглавили музикалните чартове за най-излъчвани песни в радио и телевизионния ефир у нас, и също толкова гледания на видеата към тях. Сред най-успешните й проекти са колаборации с международни автори на песни и продуценти – британците Jungleboi (Rihanna, ZAYN, will.I.am, Craig David, R3HAB), съавтор на най-новия й сингъл “Cold as Ice”, и Chris Young (Kylie Minogue, Rod Stewart), съавтор на песента “Ella Ella”, румънският хитмейкър Monoir, с когото създава няколко хита, сред които “Darbie” и “Ай Ай“, известните гръцки диджеи Livin R & Noisy и др. Последният й издаден сингъл – английското парче “Cold as Ice”, имаше премиера в 20 страни, сред които Русия, Южна Корея и Великобритания, а у нас прекара 15 последователни седмици в Топ 10 на най-излъчваните парчета в радио и телевизионния ефир. През 2021 г. тя става треньор в осмия сезон на „Гласът на България“ по BTV, което я прави най-младия треньор в историята на шоуто.

Деян Славчев, по-известен като Део, е български телевизионен водещ. Водил е музикалното предаване „Джубокс“ по БНТ 1, както и „Джубокс: любовни квартири“, „Рекламна пауза“ и „Големите 10“ по същата телевизия. Бил е един от водещите на предаването „Това го знае всяко хлапе“ заедно с Димитър Павлов. Понастоящем е водещ на „Спорт Тото“ по bTV, като преди това е водещ на излъчваните по БНТ тиражи. Завършил е руска филология в СУ „Климент Охридски“. Играе в спектакъла „Кислород“ в „Театър 199“. През 2004 играе главната роля в българския филм „Бунтът на L“. От 2005 е водещ в „Рекламна пауза“ предаване, което показва как се правят рекламите в чужбина. Впоследствие става водещ в „Джубокс: Любовни квартири“ където събира двойки. През 2008 се снима отново във водеща роля на филма „Прогноза“, режисиран от Зорница София. Део побеждава в благотворителното шоу на Нова Телевизия Vip Brother 3 през 2009 г. Изпълнява сингъл с Д-2, а по-късно издава свой собствен албум – „Това съм аз (заедно с Д-2)“. Есента на 2011 Део се завръща като водещ на шоу в телевизионния ефир – „X Factor“ по Нова тв. През пролетта на 2013 г. участва в танцувалното риалити Dancing Stars.

3,947 total views, no views today