Начало Пловдив днес Община Пловдив настоява „Индра“ да изпълни ангажиментите си по Транспортния проект

Община Пловдив настоява „Индра“ да изпълни ангажиментите си по Транспортния проект

DSC_4457

Кметът Здравко Димитров е поискал среща с ръководството на фирма „Индра“ с писмо до испанския посланик заради проблем с изпълнението на „Транспортния проект“ в частта за електронната система. Това съобщи ресорният заместник-кмет Тодор Чонов пред журналисти днес. Той обясни, че софтуерните решения на испанската фирма, вложени в проекта, са с давност отпреди 10-15 и вече са морално остарели.

“Има огромни технически проблеми. Въпреки всичко в тази оставаща една година до изтичане на срока за поддържка на системата от фирмата, ще положим необходимите усилия тя да заработи. След Нова година чакаме „Индра“ да дойдат на среща в общината. Ще поискаме от тях пълно изпълнение на договора и смяна на техническия им екип в България. Считаме, че те не си изпълняват в голяма степен задълженията по договора“, коментира той.

Община Пловдив е поканила за съдействие специалисти по кибесигурност и софтуерни решения, държавни консултанти на Министерството на транспорта на Израел, които да извършат компетентна проверка на софтуера.

На въпрос дали Община Пловдив е готова да съди испанската фирма, Чонов заяви: „Усилията ни са насочени към въвеждане на системата в експлоатация. Излизат данни за неизпълнения и нарушения от страна на длъжностни лица или престъпления и ще сезираме компетентните органи. А по отношение на фирмата ще вземем всички мерки, които са разписани в договора, така че да си търсим правата по съдебен ред”.

За подобряване на трафика в града са предприети конкретни краткосрочни мерки. Дооборудвани са светофарните уредби на 10 възлови кръстовища с допълнителни секции за десни завои. По някои кръстовища предстои да бъде въведено турбинното движение, като ще бъде премахната секцията само за ляв завой, тъй като това води до дълги колони от автомобили, които трудно се изтеглят. В момента се изготвят нови циклограми.

Засега няма да се вдига цената на билета за градския транспорт, бе категоричен Тодор Чонов. „Планираме гражданите да могат да закупят билети и карти на повече места като павилионите по спирките, за да може да плавно да се въвежда безкондукторното таксуване. През настоящата седмица линия 25 пилотно се обслужва по този начин, като служители на Общината разясняват на гражданите как да си купуват билети и как да се таксуват. Търсим варианти за продажба на цели пакети на карти, които фирмите да закупуват, да ги дават на служители и те да се презареждат“, обясни още той.

По отношение на допълнителното финансиране на превозвачите всекидневно се правят срещи, като изискването на Община Пловдив от тях е изпълнение на договорите, да няма пропуски, в противен случай могат да бъдат отстранени.

2,890 total views, no views today