Начало Пловдив днес Община Пловдив почита Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи

Община Пловдив почита Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи

Община Пловдив ще почете Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, който тази година се отбелязва на 18-ти ноември. Заместник-кметът по транспорт Александър Държиков и представители на администрацията ще се включат в автомобилното шествие, организирано от Фондация „Безопасни улици от Валя”. То ще се проведе в неделя – 18.11.2012 г., ще тръгне в 11.00 часа от паркинга на МЕТРО и ще приключи пред сектор Пътна полиция. Там пред качен на платформа катастрофирал автомобил ще бъдат положени цветя в памет на загиналите на пътя. Това стана ясно на съвместна пресконференция с началника на сектор „Пътна полиция” в Пловдив Радослав Начев.

Зам.-кметът Александър Държиков подчерта, че Община Пловдив е на водещо място в страната по отношение на обезопасяване на районите около училищата и детските градини. За следващата година в общинския бюджет са предвидени 250 хиляди лева за маркировка.

От началото на тази годината до края на октомври в страната при пътни произшествия са загинали 492 и са ранени 6815 души, като положително е, че в сравнение със същия период на миналата година загиналите са по-малко с 52 и ранените – със 148. Това съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” в Пловдив Радослав Начев. В изказването си той се спря подробно и на пътнотранспортния травматизъм в Пловдивска област, като подчерта че през последните три години се наблюдава тенденция към намаляване на броя на убитите. На брифинга бе съобщено още, че от 15 до 20 ноември се провежда специализирана операция по спазване на ограниченията на скоростта от водачите на моторни превозни средства в зоните на пешеходните пътеки с повишен риск за произшествия с пешеходци. Операцията носи наименованието „Валя” като поклон пред паметта на загиналите при пътни произшествия и благодарност за ежедневните усилия в превенцията за пътна безопасност на Фондация” „Безопасни улици от Валя”.

6,886 total views, no views today