Начало Актуално Община Пловдив представя изложба със стотици рисунки на деца за опазване на природата

Община Пловдив представя изложба със стотици рисунки на деца за опазване на природата

изложба_разделно събиране-природа (1) изложба_разделно събиране-природа (12)

18.01.2022

Над 300 рисунки на деца от 1 до 12 клас бяха подредени в изложбата „Мисли зелено, събирай разделно“  в Градската художествена галерия. Тя бе открита от заместник-кмета Анести Тимчев и 6-годишния Теодор от ДГ „Слънце“.

Конкурсът с рисунки бе част от инициативата от Европейската седмица за намаляване на отпадъците и има за цел да поощри отговорното отношение на подрастващите към опазване на природата и да насърчи „зеленото“ мислене. В края на миналата година ученици от 20 пловдивски училища се включиха в начинанието, което се организира съвместно от Община Пловдив и фирмите за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“ АД и „Екопак“ АД.

Жури от преподаватели от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, представители на „Булекопак“ АД и „Екопак“ АД, както и на Дирекция „Екология“ и отдел „Култура, археология и културно наследство“ към Община Пловдив определиха класирането и спечелилите първите места, които получиха награди.

Поради големия интерес и участие на децата по предложение на заместник-кметовете Анести Тимчев и Пламен Панов се организира и изложбата в Градската художествена галерия на Главната улица.

„Бяхме изключително впечатлени от идеите на учениците, участвали в конкурса, затова решихме да подредим всички рисунки в залата, където са излагани произведенията на едни от най-големите артисти в България и света“, заяви Тимчев.

„Хората трябва да дойдат и да разгледат изложбата, децата ще са много щастливи, ако знаят, че техните рисунки са харесани“, на свой ред сподели Теодор.

Всеки, който желае, може да види как децата си представят опазването на природата и планетата Земя чрез разделното събиране на отпадъци до 1 февруари.

 

3,256 total views, no views today