Начало Актуално Община Пловдив призовава домоуправителите да помогнат за преброяване на домашните кучета

Община Пловдив призовава домоуправителите да помогнат за преброяване на домашните кучета

Община Пловдив призовава домоуправителите на етажна собственост да съдействат за своеобразното „Преброяване на домашните кучета в Пловдив“ като опишат кучетата, отглеждани в сградите, които управляват.

Събраната информация трябва да се изпрати до съответната районна администрация и на електронен адрес : [email protected] до 30.10.2021 г.

Припомняме, че съгласно Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България, една от причините за наличие и поддържане популацията на уличните кучета е безотговорното отношение на собствениците на домашните кучета. По тази причина е регламентирано местната власт да упражнява контрол върху регистрацията, идентификацията и изоставянето на домашните кучета.

Законът за управление на етажната собственост /ЗУЕС/ е предвидил механизъм, посредством който Управителите на етажната собственост могат да допринесат за по-качествен контрол на местната власт върху собствениците на домашни кучета, а именно:

- Чл.7, ал.6 – „В отделно обособено поле на книгата на етажната собственост всеки собственик, ползвател или обитател вписва притежаваните или взетите за отглеждане животни, които се извеждат на обществени места, а за кучета – и номера на ветеринарномедицинския паспорт“.

- Чл.23, ал.1, т.9 – „Управителният съвет (управителя) предоставя информацията за вписаните кучета в книгата на етажната собственост на съответната областна дирекция по безопасност на храните и на общината в 30-дневен срок от вписването в книгата на етажната собственост“.

 

Полезна за администрацията е следната информация за кучетата и техните собственици:

 

ДАННИ ЗА СОБСТВЕНИКА ДАННИ ЗА КУЧЕТО
Имена на собственика Име на кучето
Адрес на собственика Порода на кучето
Телефон за контакти на собственика Пол на кучето
  Номер на чип и дата на поставянето му.

 

На електронната страница на Община Пловдив: https://www.plovdiv.bg/ - Услуги-Регистри-Регистър на домашните кучета, всеки с достъп до интернет може да провери регистрираните на даден адрес кучета в Пловдив, като търсенето в системата става по име или част от името на кучето или на адреса. Опитайте, влезте и проверете! Ще се изненадате да видите, колко недекларирани и нерегистрирани/непреброени/  кучета се отглеждат около вас!

 

В случай, че искате и Вие да съдействате за преброяването на домашните кучета, моля на адрес [email protected] информирайте за нерегистрирани домашни кучета по приложената по-горе таблица.

 

Важно е да се знае, че за притежаване на домашно куче, собственикът е длъжен да заплаща годишна такса в общината. Сумите, събрани от тази такса са целеви – те се разходват само за дейности, които допринасят за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината.

 

2,335 total views, no views today