Начало Актуално Община Пловдив работи усилено за новия програмен период

Община Пловдив работи усилено за новия програмен период

_DSC4361 (1) _DSC4383 (1)

Близо 43 хиляди пловдивчани получават социална подкрепа по различни програми и проекти

Община Пловдив усилено се подготвя за новия програмен период, за да може максимално да се възползва от европейското финансиране. Работим в тясно сътрудничество с Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, в който си партнират Европейската инвестиционна банка и Европейската комисия. Това заяви зам.-кметът Анести Тимчев, който днес отчете своите ресори – „Европейски политики“ и „Социални дейности“. Той представи свършеното през първата година от мандата си и предстоящата работа по новия програмен период на европейските програми.

Средствата ще бъдат насочени  за интегрирано градско развитие и за интегрирано териториално развитие. Програмата ще разполага с около 3 млрд. лева за градско развитие. 6 % от тях, което прави 180 млн. лева, ще бъдат за 10-те най-големи общини в България.

Втората ос е за интегрираните териториални инвестиции, т.е. проектите трябва да се основават на регионално партньорство. Според Тимчев това ще доведе до партньорство между Община Пловдив със съседните общини „Марица“ И „Родопи“, както и с други общини от Южен централен район, чийто център е Пловдив.

При кандидатстването в новия програмен период има нови изисквания. Увеличава се размерът на съфинансиране от 15 % на 30 %. „Икономическото състояние на Община Пловдив позволява тя да отговори на условието“, увери Анести Тимчев.

Освен това усвояването на средствата вече ще трябва да става два пъти по-бързо.

Местната власт работи и по план за интегрирано развитие на общината, който ще бъде основен документ при кандидатстването за безвъзмездни средства в следващия програмен период.

„Завършихме всички европроекти  на общината на обща стойност 26 636 900 лева. В процес на изпълнение са общо 18 проекта на обща стойност  174 481 933 лева“, отчете още зам.-кметът.  През последната година общината е кандидатствала по 8 нови проекта с обща индикативна стойност 12 млн. лева. По-важните сред тях са: Проект за иновативни мерки за адаптация към изменение на климата /съвместно с НДЕФ/ на стойност  280 000 евро; “Устойчиво управление на водите“ на стойност 15 млн. евро;  „Въвеждане на европейски мерки за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в район „Централен“ и „Южен“ с обща стойност: 1, 126 млн. лв.

„Социалните дейности бяха във фокуса на медиите през цялата година, но бих искал да очертая основните цели, които си бяхме поставили през тази година в този ресор – работа в условията на пандемия, утвърждаване на съществуващите социални услуги и тяхното модернизиране, формиране на социално мислене и отношение чрез кампанията “Пловдив – град на доброто“, коментира още Анести Тимчев.

Общият брой на социални услуги е 56 на брой. Потребителите са над 1 800 възрастни и деца. В  диетичните кухни в шестте района са обхванати над  1 700 души като за следващата година увеличаваме бюджета на 140 хиляди лева, за да разшири броя на хората, които имат нужда от такъв тип хранене с още 160 души. Общината осигурява патронажна грижа на възрастни и лица с увреждания – 1631 души. Домашен социален патронаж се грижи ежедневно за 400 пловдивчани, а мобилните социални екипи обслужват над 1600 души в целия град. По програма „Топъл обед“ до 30 април бяха обхванати  2 060 души, а в момента са 250 души, тъй като това беше осигурен ресурс от държавата във връзка с епидемичната обстановка.

Над 16 000 заявки за транспорт на трудноподвижни лица са изпълнени за една година. Осигурено и функционирането на 10 клуба на пенсионера, в които членуват около 1 400  членове, както и  4 клуба на хора с различни видове увреждания, в които членуват  1 300 души. Подпомогнати съвместно с БЧК са 15 000 лица като са раздадени над 231 тона хранителни продукти.

„До 2025 година съгласно Националната стратегия за дългосрочна грижа на възрастните хора и хората с увреждания, Домовете за стари хора ще бъдат реформирани в съответствие със стандартите за резидентна грижа  и ние вече сме започнали подготовка“, заяви още Анести Тимчев. По думите му за целта е необходимо да създадем условия за развитие на услугите в домашна среда и към момента общината разполага с 1 800  лични и социални асистенти. Във връзка с това е започнала подготовка на документ, който да регламентира статута на хората, които са превърнали в своя професия грижата за болни и възрастни хора в домашни условия.  Лица с увреждания с ТЕЛК са общо 34 570 души, като от тях  3 094 са деца.

42 891 са общо хората, които са обхванати от различните видове социални дейности.

„Завърши първият етап на обществения преглед за изграждане на достъпна среда като са картотекирани 100 сгради и публични места, за които ще заделим средства в бюджета за догодина“, съобщи Анести Тимчев и подчерта, че картотекирането продължава.

_DSC4412 (1)

Политиките на Община Пловдив за опазване на околната среда дават добри резултати

„Политиките на Община Пловдив за опазване на околната среда дават добри резултати“, заяви директорът на дирекция „Екология“ Вяра Колева по време на днешния отчет на ръководените от нея дейности.

От началото на 2020 г. до момента измерените превишения на фини прахови частици са 29 дни при норма 35, като се наблюдава спазване на средногодишната норма на показателя на измерената стойност през последните две години, а именно под 40 µg/m3. Това показват отчетите на данните от мониторинга на отдел „Екология и управление на отпадъците” към Община Пловдив.

Вяра Колева подчерта основните проекти, по които Община Пловдив продължава да работи усилено за подобряване на околната среда в града, сред които е и проект „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“, който е на стойност 13 862 232,11 лева и е разделен на два етапа. Първи етап до 31.05.2021 г. и втори до 31.12.2023 г., когато ще се извършат реално дейностите по подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри.

Една от най-важните дейности през 2020 г. е възложената преоценка на технологията за почистване на река Марица, залегнало в Предпроектно проучване. По нареждане на кмета Здравко Димитров се подготвя технически инвестиционен проект за почистване на дървесната и храстова растителност на коритото на реката.

Продължава работата на местната администрация и по разделното събиране на биоотпадъци, като такова вече се осъществява от няколко години в два от кварталите на града – „Коматево“ и „Прослав”. В тази връзка продължава събирането на растителни отпадъци от парковете и градините на територията на общината, както и разделното събиране на отпадъци от кухни и заведения.

„На финала е и проекта за изграждане на компостиращата инсталация, реализирана след спечелването на проект „Изграждане на компостираща инсталация за биоотпадъци“ по ОПОС 2014 -2020 г. Предстои издаване на акт 16, общата стойност на проекта 9 023 913 лв., а крайният срок за приключване – 04.06.2021 г.“, сподели Вяра Колева.

5 160 т. са третираните строителни отпадъци, от почистените дъждоприемни шахти са предадени 366 т., а 372 кг. са предадените за обработка и обезвреждане опасни битови отпадъци.

„Политиката на Община Пловдив по отношение намаляване популацията на безстопанствените кучета и котки дава добри резултати, тъй като цифрите показват намаляване на броя на животните на улицата“, посочи Вяра Колева. Тя предостави и конкретни данни, според които уловени и предадени от граждани са 412 кучета и 718 котки, от тях кастрирани са 338 кучета и 679 котки, одомашнени са 128 кучета.

В Общо 584 са новорегистрираните домашни кучета, а 2 688 са пререгистрираните любимци. Общо събраната сума от заплатената такса от собствениците е 44 732.50 лв.

2,843 total views, no views today