Начало Пловдив днес Община Пловдив разработва стратегически документи по проект по ОПАК

Община Пловдив разработва стратегически документи по проект по ОПАК

Започва реализацията на проект „Подобряване на стратегическото планиране в Община Пловдив“, финансиран по Оперативна Програма „Административен капацитет“, приоритетна ос I “Добро управление“, подприоритет 1.3. „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики“, Бюджетна линия: BG051PO002/13/1.3-07.

Общата стойност на проекта е 77 194,16 лв., изцяло безвъзмездна финансова помощ, а продължителността му е 9 месеца.

Заместник-кметът на Пловдив с ресор „Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” Стефан Стоянов съобщи на специална пресконференция, че в рамките на проекта ще бъдат разработени три местни стратегически документа:

  • Културна стратегия на Община Пловдив (2014 – 2024) и Методика за мониторинг и контрол по изпълнението на същата
  • Програма за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив 2014-2020 г. и Методика за мониторинг и контрол по изпълнението на същата.
  • Програма за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив 2014-2020 г. и Методика за мониторинг и контрол по изпълнението на същата.

Ръководителят на проекта Пламен Панов – експерт в Общинско предприятие „Европейски политики“, обясни, че целта е въвеждане на механизми за мониторинг и контрол на изпълнението на новоразработени и приети местни стратегически документи, а специфичните цели са:

  • Разработването и приемането на нови местни стратегически документи в партньорство с всички заинтересовани страни и въвеждане на механизми за мониторинг и контрол по изпълнението им.
  • Подобряване политиките на Община Пловдив за развитието на културата и опазване на околната среда.

Изготвянето на стратегическите документи бъде публично, като ще бъде вето под внимание мнението на експерти, неправителствени организации и на гражданите, подчерта директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ доц. Стефан Шилев.

През последните две години Община Пловдив е усвоила близо четири пъти повече средства от европроекти – 22.5 млн. лв., докато в първите пет години на програмния период /2007-2013 г./ са били усвоени около 6.5 млн. лева, подчерта заместник-кметът Стефан Стоянов.

6,898 total views, no views today