Начало Пловдив днес Община Пловдив разширява програмите за иновации и развитие на образователния процес

Община Пловдив разширява програмите за иновации и развитие на образователния процес

ucha_se (4)

„18 училища в Пловдив и областта са подали документи за програмата „Иновативни училища“, това съобщи заместник-кметът  “Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“ Стефан Стоянов при откриване на първата по рода си конференция „Иновативното образование на практика“ в Пловдив.  „Идеята ни е да дадем шанс на директорите да работят по различен начин, да дадем възможност за повече избор на учителите при взимането на решения в работата си с децата, да се осъществи обмен на информация от използването на иновативните методи и подходи в учебния процес – методите, чрез които учителите успяват да задържат вниманието на децата в класните стаи“, сподели още заместник-кметът.

Конференцията е организирана съвместно от Община Пловдив и платформата „Уча.се“. Участници в дискусията са директори, помощник-директори, преподаватели, дошли да видят и чуят реални примери от всекидневната практика на обучение в училищата.

„Посоката на Община Пловдив е всяка година да разширява програмите за иновации и за развиване на образователния процес. При приемането на бюджета беше приета и тригодишна програма за 6 приоритетни програми, които включват предучилищното образование и висшето образование – „Монтесори“ детски градини, общинската програма за иновативни училища, дигитализация на учебния процес, влизането в интернет пространството и други,“ уточни Стефан Стоянов.

По думите му в осемте училища, които участват в програмата за иновативни училища, резултатите се подобряват устойчиво за времето от три години, от когато е въведена програмата.

От конференцията стана ясно, че традиционните методи не са достатъчни, а българската образователна система трябва да се променя непрекъснато, още повече че тя е в конкуренция с други 27 – на страните членки на Европейския съюз.

 „Една от големите ни цели е по-голяма част от децата да ходят с удоволствие на училище и да учат. Имаме добра база, която постоянно се подобрява, има и много учители и директори, които непрекъснато се стремят да променят образователната система. Светът се променя много бързо около нас и няма как преподаването да е по начин отпреди 50 години. Образователната система трябва да се адаптира към икономиката и индустрията“, заключи още заместник-кметът.

„Уча. се“ дава едни нови инструменти за едно по-добро и качествено образование. Инструментите, които използваме, се възприемат все повече от преподаватели и ученици“, заяви Дарин Манджаров, създател на платформата.

Всеки 5-и учител в България има регистрация в сайта на платформата „Уча.се“ и я използва по време на преподаването в класните стаи. Вече са налице и доказателства, че успехът на учениците, които използват видеоуроците се повишава, тъй като уроците са разказани на разбираем и интересен за децата език, следвайки все пак стандартите за базови знания. По този начин се спестява и времето на родителите, които няма нужда да помагат на своите деца.

Плановете на Община Пловдив са в следващите години да се включат още училища и детски градини в програмата „Иновативни училища“.

Платформата „Уча.се“ осигурява 7 500 урока и упражнения и има 22 000 регистрирани учители от над 2 000 български училища.

6,080 total views, no views today