Начало Актуално Община Пловдив спечели безвъзмездно финансиране от 2.5 милиона лв. по проект за енергийно обновяване на НБ „Иван Вазов“

Община Пловдив спечели безвъзмездно финансиране от 2.5 милиона лв. по проект за енергийно обновяване на НБ „Иван Вазов“

НБ Иван Вазов Пловдив

22.12.2023

Община Пловдив спечели безвъзмездно финансиране на стойност 2 588 280.00 лв. по проект по Оперативна програма „Национален план за възстановяване и устойчивост“. Новината дойде днес, след като Управляващият орган на Оперативната програма обяви резултатите.

Проектът е с наименование „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив“ , срокът на изпълнение е 30 месеца след сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ.

Наименованието на процедурата, по която община Пловдив кандидатства, е „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“, по Приоритетна ос „Нисковъглеродна икономика“.

Проектното предложение на стойност 2 588 280.00 лв. включва подобряване на енергийните характеристики на сградата на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив чрез прилагане на високоефективни мерки, съгласно извършен обстоен енергиен одит. Прилагането на мерки за повишаване енергийната ефективност на сградата ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове и ще позволи устойчиво управление и поддръжка на сградата с оглед предоставяне на услуги на потребителите в по-комфортна среда. Чрез изпълнение на дейностите по проекта ще се удължи жизнения цикъл на сградата и ще се подобрят условията за работа и условията за предоставяне на услуги.

Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив изпълнява функциите на второ национално книгохранилище. Библиотеката има голям принос в опазването на българското културно-историческо наследство. Тя е най-голямата публична библиотека в България. Наред с Националната и единствена сред другите библиотеки в страната, тя съхранява и опазва за поколенията пълен Архив на българската книга.

Директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев благодари сърдечно на кмета на града Костадин Димитров и на зам.-кмета по култура Пламен Панов за положените труд и усилия. Развитието и обновяването на пловдивската библиотека е един от приоритетите в програмата за управление в настоящия управленски мандат.

 

4,770 total views, no views today