Начало Актуално Община Пловдив споделя опитa си в интеграцията на ромите с посланиците на Ирландия и Швейцария

Община Пловдив споделя опитa си в интеграцията на ромите с посланиците на Ирландия и Швейцария

1 (1)

27.05.2022

Интеграцията на ромите, тяхната заетост и активно включване в обществения живот, обсъдиха на среща кметът Здравко Димитров и посланиците на Ирландия и Швейцария у нас – Н.Пр. г-жа Мартина Фийни и Н.Пр. г-н Раймунд Фурер. Заедно с г-жа Хайоне Серейхо- заместник-ръководител на мисията на Кралство Испания у нас, дипломатическите представители са на работно посещение в Пловдив в качеството си на членове на неформалната група GARI, занимаваща се с ромските въпроси. Групата обединява посланици от ЕС, Великобритания и САЩ, а посещението в Пловдив е първото извън столицата след двугодишно прекъсване заради пандемията.

„Ромската интеграция е сериозен и отговорен въпрос на местно и национално ниво. От дългогодишния си опит знаем, че този процес изисква много ресурси, средства и целенасочени политики“, каза кметът Здравко Димитров и сподели, че през годините е имал възможност да се срещне и да работи с различни неправителствени организации в подкрепа на ромската интеграция. „Образованието и обхващането на децата е ключово в тези процеси. Общината полага усилия и в посока наемането на работа на тези хора, като трайно ги ангажираме в общинските предприятия, свързани с озеленяването и чистотата. Познавам сред тях и изявени музиканти и преподаватели, също и хора, получили добро образование в чужбина и работещи у нас“, добави още кметът.

Н.Пр. Мартина Фийни и Н.Пр. г-н Раймунд Фурер – председатели на групата, представиха целите на посещението като изясниха, че групата им се интересува от политиките за ромите, които се разработват на национално ниво и тяхното прилагане в местния контекст. Пловдив има богат опит в това отношение и разчитат заедно да бъде изведен и най-ефективният подход в тази посока.

Ирландия има опит с подобни общности и също полага усилия в процеса на интеграция. Нейно Превъзходителство г-жа Фийни допълни, че работи в тясно сътрудничество с българската общност, наброяваща близо 40 хил. души и двете ни неделни училища в Ирландия.

По думите на заместник-кмета по социалната политика Георги Титюков комплексната работа и обхващането на децата и техните семейства е ключов. Той сподели и за усилията на Община Пловдив за по-добро социално включване на ромите в два проекта, които в момента се реализират. Те са свързани със създаване на Център на едно гише за интегрирани социални и здравни услуги и реализирането им на пазара на труда. Културните събития са също неизменна част от комплексния подход.

Посещението на дипломатическите представители продължи със среща с образователни и здравни медиатори в учебния център към НУ „Кирил Нектариев“, изграден по българо-швейцарската програма за сътрудничество.

––––––––-

Групата на посланиците по ромските въпроси ГАРИ включва представители от следните посолства: Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ, както и УНИЦЕФ и Световната банка. ГАРИ се среща редовно, за да обсъжда и координира ромските въпроси, съвместно с българското правителство и редица партньори от гражданското общество.

 

1,880 total views, no views today