Начало Актуално Община Пловдив създава специален ред и достъп на автомобили до Главната улица

Община Пловдив създава специален ред и достъп на автомобили до Главната улица

ул. Дондуков (2)

Във връзка с множество запитвания на граждани Община Пловдив уведомява, че на улица „Дондуков“ е забранено спирането и паркирането, като това е указано и със знак съгласно Закона за движение по пътищата.  За преминаването на автомобили вече е поставена бариера, с която ще се контролира достъпа до Главната улица. Съоръжението все още не е включено, като окончателното му пускане ще бъде след поставянето на изходна бариера на улица „Май“ до кръстовището с ул. „Преслав“.

„Влизането с МПС до самия център ще бъде контролиран и регулиран чрез бариери. Освен на улица „Дондуков“ подобна ще бъде изградена и на улица „Железарска“. Живущите и работещите в тези зони могат да бъдат спокойни. Гражданите, които имат настоящ адрес, който указва, че трябва да преминават през бариерите, ще получат специални кодирани чипове. Хората, които работят в зоната на РТВЦ и „Капана“, също ще могат да преминават с колите си. Номерата на техните автомобили ще бъдат въведени в електронната система, която ще ги „прочита“ автоматично“, обясни заместник-кметът Йордан Ставрев.

Предстои в близко време специално създадената комисия, съставена от общински служители, да вземе решение какви документи ще се изискват от живущи и работещи, за да им се осигури безпрепятствен достъп, когато съоръженията заработят. Информацията за детайлите и конкретни изисквания ще бъдат оповестени на сайта на Община Пловдив и чрез средствата за масова информация.

„Хората нека да бъдат спокойни, срокът за подаване на заявления ще бъде достатъчен, като това ще може да става и по електронен път“, уточни ресорният заместник-кмет. Той заяви още, че за кратковременни събития или мероприятия хората ще получават временен достъп, както е за Стария град отново с предварително пускане подаване на молба до Община Пловдив.

Поставянето на бариери е с цел сигурност. Автомобилите със специален режим на: полицията, спешна помощ, пожарната, таксита, куриерски фирми и др. ще имат безпрепятствен достъп. Фирмите доставчици, както и до сега, ще могат да подсигурят обектите, които обслужват, до 9.30 сутринта.

Заместник-кметът Ставрев напомни, че сградите на Българското национално радио и Българската национална телевизия, както и Община Пловдив са със специален статут, като първите две се охраняват от дирекция „Жандармерия“.

Поставянето на бариери на ул. „Железарска” и ул. „Дондуков“ е в съответствие с Генералния план за организация на движението и плана за антитерористични мерки, приет с решение на Общинския съвет миналата година. Като целта му е предотвратяване на евентуални терористични актове с МПС и за осигуряване спокойствието на живота и здравето на гражданите, за контролиран достъп до най-дългата пешеходна улица в Европа – Главната и прилежащите ѝ зони. Средно на ден те са посещавани между 2000 и 4000 човека.

На бариерите ще има и денонощно дежурни служители на „Общинска охрана“.

 

4,742 total views, no views today