Начало Актуално Община Пловдив със зелен сертификат от EVN Топлофикация за принос към качеството на въздуха

Община Пловдив със зелен сертификат от EVN Топлофикация за принос към качеството на въздуха

EVN_Sreshta

14.02.2024

Над 1000 тона CO2 емисии е спестила Община Пловдив през 2023 г., ползвайки централно топлоснабдяване от EVN Топлофикация

Над 1000 тона CO2 емисии е спестила Община Пловдив през 2023 г., ползвайки централно топлоснабдяване от EVN Топлофикация. Това стана ясно на 8 февруари, когато представители на ръководството на EVN България проведоха среща с кмета на община Пловдив Костадин Димитров.

По този повод Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България връчи на г-н Димитров специално зелен сертификат- свидетелство за значителен принос на община Пловдив към качеството на въздуха и околната среда на града. Намалението на вредните емисии от въглероден диоксид с 1073 тона за отоплителен сезон 2022/23 г. е в резултат на консумацията в общински обекти на 2675 MWh  топлинна енергия, произведена по ефективен начин от EVN Toплофикация.

На срещата присъстваха още Калина Трифонова, заместник-председател на борда на EVN България и Доминик Ярмер, председател на Съвета на директорите на EVN Топлофикация. Сред обсъдените теми бяха такива, свързани с развитието на енергийната инфраструктура на града. Акцент беше топлопреносната мрежа, която е втората по големина в страната, което прави сътрудничеството между община Пловдив и EVN Топлофикация от стратегическо значение, особено по отношение на качеството на въздуха.

В тази връзка бяха дискутирани въпроси за добрата координация между проектите на общината и EVN по отношение на изкопните дейности с цел спестяване на продължителността им, включително и качеството на възстановителните дейности. Енергийната ефективност и аварийни ситуации с неизяснена собственост на обекти, също бяха обсъдени, заедно с общинските планове за ВЕИ проекти и облекчените законови процедури по отношение снабдяването с енергия. И двете страни засвидетелстваха готовността си за продължаване на успешното взаимно сътрудничество по отношение на енергийното и екологично развитие на града.

На снимката от ляво на дясно: Доминик Ярмер, председател на Съвета на директорите на EVN Топлофикация, Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България, кмета на Община Пловдив Костадин Димитров и Калина Трифонова, заместник-председател на борда на EVN България

3,228 total views, no views today