Начало Пловдив днес Община Пловдив с награда за активна социално отговорна политика

Община Пловдив с награда за активна социално отговорна политика

Община Пловдив бе отличена с приза „за активна социално отговорна политика и принос за социалното и европейско развитие на България” на 9-тия Национален форум на доставчици на социални услуги в страната, организиран от Национален алианс за социална отговорност и Министерството на труда и социалната политика. Наградата получи заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков на специална церемония в Златни пясъци. Той благодари на служителите в социалните услуги на общината за всеотдайния им труд, на партньорите от неправителствения сектор, както и на Агенцията за социално подпомагане за доброто сътрудничество.

Тенденцията за развитие през 2014-та година е към повишаване на качеството на съществуващите услуги и разширяване на периметъра на обхващане на рисковите групи, които в големите градове са образно казано пълна палитра. Продължава процесът на деинституционализация чрез развитие на услуги в семейна среда и работата им в мрежа за постигане на максимален ефект върху отделния потребител.

Към настоящия момент в Община Пловдив има следните социални услуги: 37 с делегиран държавен бюджет, 10 услуги местна дейност, услуги по Проектни дейности, както и 13 клуба на пенсионера и инвалида, финансирани от бюджета на община Пловдив.

Приоритет в националната и общинската политика в последните години е осигуряване на равни възможности за участие в обществения живот на хората с увреждания, като и подобряване на качеството на живот на децата и възрастните.

Община Пловдив прави всичко възможно да обхване тази целева група с хоризонтални мерки и целеви инициативи за социално включване, насочени към достъп до професионална квалификация, заетост и доходи. Има предвидени програми и мерки на ДБТ; иницииране и изпълнение на проекти за професионална квалификация и заетост, финансирани по действащите национални програми за заетост и оперативни програми за развитие на човешките ресурси, както и общински мерки за подкрепа на развитието на кооперации и социални предприятия за осигуряване на заетост за трайно безработни и хора с увреждания. Провеждат се мотивационни курсове, консултиране и оказване на подкрепа за реализацията на трудовия пазар – предимно към млади хора и семейства с деца в риск от ромската общност. Дейностите се изпълняват от Дирекция „Бюро по труда”  и по проекти на НПО и на проекти на Общината Пловдив. По този начин се стремим към развитие на социална икономика.

Община Пловдив има специална мярка за подкрепа за стартиране и развитие на социални предприятия. В рамките на дейностите по тази мярка се предоставят експертна подкрепа и застъпничество за оздравяване на специализираните предприятия за хора с увреждания в Община Пловдив, както и за разкриване на нови социални предприятия. По този начин се стремим към създаване на устойчив модел за развитие на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания чрез изготвяне и изпълнение на проекти, финансирани от ЕСФ. Към Комплекс за социални услуги „Св. Георги” предстои създаване на социално предприятие, като ще бъдат използвани добрата материална база и ресурс за професионално обучение на СУПЦ за въвличане в трудов процес на младежи с увреждания и очакваме да има положителни резултати като практика.

6,012 total views, no views today