Начало Актуално Общинската болница „Св. Пантелеймон“ получи като дарение животоспасяваща апаратура

Общинската болница „Св. Пантелеймон“ получи като дарение животоспасяваща апаратура

Мобилен рентгенов апарат тип „кугел“ получи като дарение от фондация „Петър Манджуков“ общинската болница „Свети Пантелеймон“. Апаратурата е последно поколение, произведена е през април тази година и е на стойност 120 хиляди лева. Карбоновият екран издържа до 300 килограма, а целият апарат може да се пренесе до всяко легло и да се постави под болния при необходимост. Досега единствено МБАЛ „Пирогов“ в София можеше да се похвали с наличието на подобен апарат.

На връчването на дарението присъстваха кметът на града Здравко Димитров, Пловдивският митрополит Николай, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, кметът на район „Южен“ Костадин Язов, заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов и общински съветници.

„От свое име и от името на всички пловдивчани благодаря на господин Манджуков, който за пореден път показа, че има голямо сърце и дари тази ценна апаратура за МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Знаем, че това не е първото му дарение. В най-голямата криза от коронавирус той осигури безвъзмездно и специално оборудвани линейки за МБАЛ „Пирогов“ в столицата“, заяви кметът Здравко Димитров и връчи на дарителя стилна статуетка на Стария град, за да му напомня винаги за този ден.

Петър Манджуков призна, че е трето поколение пловдивчанин и желанието му дари медицинска апаратура за своя град е логично.
„Консултирах се с кмета Здравко Димитров, когото мога да нарека свой приятел, и с Негово Високопреосвещенство митрополит Николай и те ме насочиха към тази болница. Разбрахме, че коронавирусът засяга най-вече белите дробове и такава апаратура е много нужна в настоящите условия. Пожелавам ви да сте здрави и дано не се налага да я използвате, но е добре да я има“. С тези думи дарителят се обърна към лекарския екип на общинската болница „Св. Пантелеймон“.

На финала Петър Манджуков заяви, че би продължил да помага с каквото може на лечебните заведения в града.

ada6bdc2-a912-4dd4-9f65-af2388e1ec1a
0d4f68f6-3733-4f5a-8652-874ec55149f1

4,213 total views, no views today