Начало Актуално Общинските здравни заведения са на 100% готови да се справят при усложняване на епидемията

Общинските здравни заведения са на 100% готови да се справят при усложняване на епидемията

brifing 3

На 100% e обезпечен с лични предпазни средства медицинският персонал във всички общински здравни заведения. Това съобщи кметът Здравко Димитров по време на онлайн брифинг днес.
В общинските болници „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“ са предоставени необходимите маски, гащеризони за многократна употреба, шлемове и дезинфектанти. В три от ДКЦ-тата в Пловдив вече се правят бързи тестове – във II-ро, V-то и VII-мо.

„Референтни тестове ще се извършват в новата лаборатория, за която съдействахме да бъде изградена и оборудвана. Тя ще се помещава в Инфекциозна клиника и се очаква да заработи в края на тази или началото на следващата седмица“, допълни още кметът.

Общинските болници – „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“ в момента се подготвят за прием на пациенти с по-леки и средно тежки случаи на коронавирус.

„В момента сме в процес на оборудване, защото и двете болниците до този момент не са имали инфекциозни отделения. Необходими са животоспасяваща апаратура, аспиратори, респиратори, монитори за тях, медицински консумативи, легла и постелъчен инвентар“, съобщи председателят на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов.

По думите му има нужда от подсилване на медицинските екипи – нужни са още лекари терапевти, реаниматори, медицински сестри и санитари. „Радостен е фактът, че приемният кабинет в ДКЦ „Изток“ разполага с 13 лекари и 8 медицински сестри на доброволни начала. Те ще преглеждат пациенти всеки ден от 8 до 20 ч.

Няма нужда от допълнителни мерки в кв. „Столипиново“, както и в целия град, защото засега хората спазват препоръките, а и служителите на реда си вършат добре работата“, заяви Здравко Димитров в отговор на въпрос.

На този етап не се налага спиране на капиталовата програма на общината. Животът продължава, коментира кметът по повод въпрос на журналисти дали ще има актуализация на бюджета или спиране на големи инфраструктурни обекти заради пандемията и нуждата от пренасочване на средства. „Няма да се изключват обекти, напротив работи се по тях. Подадени са документи за четири обекта за съфинансиране по фонд „Флаг“, допълни Здравко Димитров.

Община Пловдив ще получи допълнително квота по социалните програми. Това съобщи ресорният зам.-кмет Анести Тимчев. Над 7 700 човека получават социални услуги по различни програми на Община Пловдив. Очакваме и 1,6 млн. лв. по проект „Патронажна грижа“, по който кандидатствахме заради извънредното положение в страната. Той ще подпомага най-уязвимите слоеве от обществото. Очакват се одобрение на средствата от Министерството на труда и социалната политика.

Те ще бъдат използвани за подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания. Също така ще бъдат назначени над 1 000 социални асистенти, които да закупуват и доставят храна и медикаменти на възрастни над 65 години и хора с увреждания, както и за доставка на топъл обяд за пенсионери с ниски доходи.

„Убеден съм, че Общинският съвет в четвъртък ще даде зелена светлина нашите мерки в подкрепа на малкия бизнес, който е най-засегнат от кризата“, заяви кметът в отговор на въпрос за предстоящата сесия.

Здравко Димитров благодари на спомоществователите за тяхната съпричастност. Без вас няма да се справим, обърна се той към компаниите и индивидуалните дарители, които откликват на призива на общината за подпомагане.

От името на всички граждани кметът благодари на пловдивските медици, затова че не са при семействата и децата си, а са посветили времето и грижите си на нуждаещите се. Благодаря Ви за човечността и отговорността, с която подхождате към създалата се ситуация. „Всички ние сме с Вас и Ви подкрепяме“, заяви Здравко Димитров.

4,515 total views, no views today