Начало Пловдив днес Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2020 г.

Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2020 г.

DSC_7402 DSC_7408

Бюджетът на Пловдив за 2020 година бе приет на сесия на Общинския съвет с 32 гласа „За“, „Против“ – 12 и „въздържали се“ – 1. Така Пловдив ще разполага с финанси в размер на 345 млн. лева. След края на гласуването кметът Здравко Димитров благодари на общинските съветници, като заяви, че е имало много разумни и мотивирани предложения.

По време на дебатите кметът Здравко Димитров изрично заяви, че плановете му за управление на града са в рамките на 4 години, до края на управленския мандат. По отношение на исканията от районните кметове, той коментира, ако бюджетът на Пловдив е по-голям, може и повече пари да им бъдат отпуснати.

„Това, което и те правят, го правят за града“, посочи  Здравко Димитров, като изрично подчерта, че е вярвал, че проектобюджетът ще бъде приет, защото управлението е едно и то е за доброто на Пловдив.

Предстои да се разгледа как да бъдат отпуснати средствата за проекти, предвидени от районните администрации в размер на близо 3,3 милиона лева. Отделно за текущи ремонти те ще получат по 300 000 лева допълнително.

„Общата рамка на бюджета се запазва. Изпълнението му зависи от приходите, които ще заложим в тазгодишния план, защото оттам ще се търсят резерви, по-голяма ефективност и по-голяма услуга за гражданите“, обясни заместник-кметът Илия Кирчев. Той допълни, че администрацията ще се концентрира върху заложените приоритети, като се намерят необходимите средства за тяхното изпълнение.

Още през тази година стартират проектите за ремонти и реконструкция на „Даме Груев“ и дългочаканият пробив „Модър-Царевец“. За всеки един от тях има отделени по 1 милион лева. Има два варианта за бъдещата връзка между „Южен“ и „Западен“ – проектът да се актуализира или на инженеринг, или с предварително изготвен проект.

10 милиона лева са за инфраструктурни проекти, изпълнени миналата година, 17 милиона – по проекти от различни европейски програми, 2,4 милиона е доплащането за площад „Централен“, 3,4 милиона лева – за многоетажния паркинг в „Западен“, 6 милиона лева за бул. „Северен”.

За трите културни институции – Куклен, Драматичен театър и Държавна опера – Пловдив ще бъдат отпуснати по 40 000 лева. Община Пловдив подкрепя дейността на клубовете по волейбол и баскетбол – „Марица“ и „Академик Бултекс 99“, които ще могат да тренират и ще играят своите мачове в многофункционална спортна зала „Колодрума“.

Пред журналисти кметът Здравко Димитров коментира още, че предстоят промени по отношение състава на общинските предприятия.

Преди бюджета по време на сесията бяха приети и важните за Пловдив „Стратегията за управление на общинската собственост за периода 2020-2023 г. на Община Пловдив“ и „Годишната програма на община Пловдив за управление и разпореждане имоти-общинска собственост за 2020 г.“.

DSC_7338 DSC_7344 DSC_7348 DSC_7349 DSC_7360 DSC_7365 DSC_7367 DSC_7368 DSC_7411

5,750 total views, no views today