Начало Актуално Общински съвет гласува отпускането на временен безлихвен заем по проекта за чист въздух за Пловдив

Общински съвет гласува отпускането на временен безлихвен заем по проекта за чист въздух за Пловдив

09.02.2023

Общинските съветници одобриха отпускането на временен безлихвен заем в размер на 1,7 млн. лв. по проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление“.

С цел реализация на проекта Община Пловдив е избрала изпълнители за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на отоплителни устройства за битово отопление на пелети, природен газ, електричество, както и доставка и гаранционно обслужване на радиатори.

Отпуснатият безлихвен заем ще послужи за разплащане към изпълнителите по проекта, тъй като след направените разплащания до момента наличните средства от преведения аванс от Управляващия орган (УО) на Оперативна програма „Околна среда“ са изчерпани.

След верифициране на средствата от УО, безлихвеният заем ще бъде възстановяван поетапно на Община Пловдив в съответствие с верифицираните междинни искания за плащане.

Проектът за чист въздух за Пловдив има за цел подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10). Старите горивни инсталации и устройства на твърдо гориво за битово отопление са идентифицирани като основен източник на замърсяване според общинската програма за качество на атмосферния въздух.

155 total views, no views today