Начало Актуално Общоградско поклонение в Пловдив за 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Общоградско поклонение в Пловдив за 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

1

29.05.2023

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията ще се проведе на 02.06.2023 г., петък, от  11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.

Слово ще произнесе Крум Филипов – поет, писател, театрален и кино режисьор, носител на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата през изминалата 2022 година в Раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ за стихосбирката „Писма до сина ми“, ИК Жанет 45. Водещ ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Ивайло Христов.

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, политици, общественици, ученици, граждани и медии.

 

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест делото на българските герои и оттогава това се прави и до днес – в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит.

 

2,612 total views, no views today