Начало Актуално Обявиха и наградиха победителите в Международния конкурс по класическа китара „GuitArt 2023“ на GuitArt фестивала в Пловдив

Обявиха и наградиха победителите в Международния конкурс по класическа китара „GuitArt 2023“ на GuitArt фестивала в Пловдив

4 5

10.10.2023

В неделя приключи тазгодишното издание на Международния китарен фестивал GuitArt Festival Plovdiv (5 до 8 октомври), в който взеха участие артисти от шест държави. Пловдивската публика видя и чу  Марчин Дилла (Полша), Нино Д’Амико (Италия), Баба Зула (Турция), Джазта Праста Трио/Jazzta Prasta (България), Трио Мандили (Грузия), Дарко Багески (Северна Македония). В рамките на фестивала се проведе и Международен конкурс по класическа китара „GuitArt 2023“, а награждаването се случи в последния ден в Епископската базилика на Филипопол.

Победител в тазгодишното издание на GuitArt стана талантливата французойка Каси Мартин.  На второ място се нареди Сумрат Маджумдер от Индия, а третото място зае Джовани Маси (Италия).

През последните осем години Международният китарен конкурс GuitArt се наложи като престижно и вълнуващо събитие – повод за гордост, особено за Пловдив, защото в Града под тепетата има най-много китарни школи и китаристи.

„Финалистите тази година бяха изключително добри и подготвени, което затрудни журито на фестивала“, споделиха организаторите.

Каси Мартин има богата биография зад гърба си. Свирила е на множество фестивали по света, предлагайки разнообразен репертоар от стилове, вариращи от ранна музика до съвременна. Свирила е концерти с оркестър във Франция и Полша, прочутият концерт за китара и оркестър Аранхуес от Хоакин Родриго и много други. От септември, 2022г. тя е и преподавател в Conservatorie de Saint-Cloud.

GuitArt Festival Plovdiv е традиционно събитие от Културния календар на Пловдив, осъществява се с финансовата подкрепа на община Пловдив. Организатор е Сдружение Фюжън Уей.

3,205 total views, no views today