Начало Актуално Обявиха и наградиха победителите в Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев“

Обявиха и наградиха победителите в Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев“

2 7

16.10.2023

В събота вечерта в Mалката раннохристиянска базилика с любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив“ се състоя церемонията по награждаване на победителите в ХIII-тото  издание на Националния конкурс за поезия на името на „Добромир Тонев“ за автори до 45-годишна възраст.

Приветствие към публиката и участниците във вълнуващата вечер пръв отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който постави начало на церемонията. Водещ бе Владислав Севов, а в ролята на музикален домакин се изяви изтъкнатият български цигулар и музикален педагог Маестро Мичо Димитров, който развълнува присъстващите с изпълненията си. Той разказа и лични спомени от срещите си с Добромир Тонев и отправи специална благодарност към проф. Огнян Сапарев, преподавателят, който е провокирал създаването на това отбрано, талантливо поетично общество по онова време.

Пловдив е много велик град, Пловдив е град на културата. Всеизвестен факт е за всички, но той е именно такъв, защото има своите личности. Наскоро подкрепихме издаването на книга за почетните граждани на Пловдив, написана от Мимо Райчев. Често се питаме какъв е нашия град? На представянето Мимо Райчев направи анализ като отбеляза, че огромна част от всички почетни граждани са хора от културата. Хора, оставили много ярка следа, независимо дали са почетни граждани или не. Културният живот е такъв и  това прави града ни жив. Такава ярка личност е и  Добри Тонев. Каквото и да кажа за него, ще е малко. Щастлив съм, че поддържаме неговото дело и паметта за него живи. Трябва да продължаваме да пишем, защото поезията освен че е експресия, показва идентичността на човека. Моля ви, продължавайте да пишете, защото ние така научаваме за вас“, каза заместник-кметът Пламен Панов, който сподели, че също пише стихове.

За работата на журито, определило победителите, разказа председателят на журито – поетесата Станислава Станоева, една от първите ученички в поетичната академия на Добри Тонев и един от инициаторите за създаването на награда на негово име. Като членове на журито участваха  още поетесите Ина Иванова и Елена Тамамджиева.

Комисията разгледа и оцени общо 99 плика с предложения и взе решение тази година да не се присъжда Първа награда. Журито гласува две Втори награди – на  Преслава Виденова Петрова от гр. Шумен и Боряна Маринова Богданова от гр. София. Трета награда спечели Евгения Динева от София.

Наградите бяха връчени от заместник-кмета Пламен Панов и членовете на журито. Припомняме, че община Пловдив осигурява за победителите грамоти и парични награди, както следва: първа награда – 800 лв. , втора награда – 600 лв. и трета награда – 400 лв.

Бяха връчени и традиционните Специални награди от партньори. Награда на ПУ „Паисий Хилендарски“ за млад поет-студент тази година не се присъжда. Парична награда в размер на 300 лв., осигурена от Радио Пловдив, бе връчена от директора на Радио Пловдив Чавдар Каришев на Емилия Миткова Найденова от гр. София.

Няма нищо по-прекрасно, по-красиво и по-романтично от млад поет. Той гледа на света по изключителен начин. Пожелавам на нашата лауреатка да запази този поглед към света“, каза Чавдар Каришев.

Нощувка и вечеря за двама в хотел „Одеон“, осигурени от Тони Симидчиева – председател на Регионална занаятчийска камара – Пловдив, получи Радина Събчева-Иванова от гр. София. Беше връчен и Паметен знак от Дружество на писателите в Пловдив.

Всички наградени прочетоха по едно свое стихотворение пред публиката. Те получиха и книги -подарък от ИК „Жанет 45“.

Националният конкурс за поезия „Добромир Тонев“ се провежда ежегодно, той е анонимен, а темата – свободна. Всеки желаещ участва с едно до три свои стихотворения. Кандидатства се само с творби, които не са публикувани в печатни или интернет издания към момента на обявяването на конкурса, и с които кандидатът не е участвал в други подобни конкурси.

Обявяването на резултатите и награждаването на победителите в конкурса всяка година се случва в навечерието на рождения ден на големия български поет – 15 октомври.

Традиционни организатори на конкурса са Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет 45“, ПУ „Паисий Хилендарски“, г-жа Тони Симидчиева, с медийното партньорство на БНР – Радио Пловдив и БНТ 2.

2,894 total views, no views today