Начало Актуално Огромен международен интерес към резидентната програма за артисти в Пловдив

Огромен международен интерес към резидентната програма за артисти в Пловдив

ContextAiR_MA_ver3

23.03.2022

Общо 111 са кандидатите за участие във второто издание на общинската резидентна програма за артисти.

 

През миналата година се проведе пилотното издание на резидентната програма на община Пловдив, в която трима художници – Цветан Кръстев, Марияна Василева и Кирил Кузманов, добре познати на художествената сцена, с богата биография и опит в различни сфери на изкуството, дойдоха в града под тепетата по покана на общината. Задачата им по време на резиденцията бе да се насочи интереса към познати, обичани от всички и не толкова познати обекти и паметници на културното наследство в Пловдив, като се ползват необичайни творчески подходи към тях.

Тази година се проведе отворена покана за участие в резиденцията за артисти в Пловдив ContextAir, която да даде възможност за по-разнообразен и конкурентен избор. Кандидатите сега са в различен етап от кариерното си развитие, от млади автори до утвърдени професионалисти.

Отворената покана на ContextAir беше с краен срок 20 март. Артистите, които се отзоваха на поканата, общо 111 творци, са от страни като Румъния, Сърбия,  Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Германия, Франция, Швеция, Белгия, Италия, Чехия, Словения, Полша, Австрия, Унгария, Великобритания, Холандия, Испания, Чили, Тайланд, Грузия, Армения, Украйна, Русия, Финландия, Индия, САЩ, ЮАР, Бразилия и тн. Сред тях има и немалко познати на сцената артисти от България.

Предстои назначаване на жури, което ще определи резидентите в Пловдив за 2022. Критериите за селекция включват оценка на досегашния опит, но също и на това, как са представени предварителните идеи, предложени от всеки кандидат, и доколко отговарят на целите на програмата и възможностите на града.

Програмата е отворена за всички видове творческа изява, като се насърчават разнообразни интердисциплинарни взаимодействия, както и развиването на партньорства с местната културна сцена. Интересно е, че много от кандидатите за участие се изявяват едновременно в различни сфери, съчетавайки в биографиите си например музика и театър, дизайн и дигитални медии, музика и архитектура, пърформанс и радио, кино и занаяти, скулптура и видео, архитектура и анимация и други. Но основно преобладават представителите на визуалните изкуства.

Част от процеса на комуникация по време на кандидатстването за ContextAir беше включването ѝ в няколко международни платформи за резидентни програми, което да спомогне за нейната видимост. Това допринесе и за огромния международен интерес.

Повечето от предварителните проекти, с които артистите са кандидатствали, показват завидни познания върху българската история и култура, както и върху даденостите на Пловдив, което е обещаващо и за очакваните резултати от програмата.

1,836 total views, no views today