Начало Актуално ОДК-Пловдив отличи победителите в конкурса „Приказки от мен за теб“

ОДК-Пловдив отличи победителите в конкурса „Приказки от мен за теб“

Илюстрация към приказката - Катеричката Добринка-Явора Николай Топчева, 5 клас, 10 г. Илюстрация към приказката -Щастливата беседка - Лилия Пенева, 12 г.

01.11.2021 

Общинският детски център избра Деня на народните будители, за да обяви официално резултатите от литературния конкурс „Приказки от мен за теб“, съобщи директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК – Пловдив Озден Мурадова. „Планирахме тържествено награждаване и специална програма в НБ „Иван Вазов“ , но усложняването на обстановката ни попречи да го реализираме“, коментира Мурадова.

 

Тя обясни, че според регламента конкурсът е бил отворен за хора от цялата страна от всички възрасти – деца, баби и дядовци, майки и бащи. „Те твориха цяло лято заедно като се възползваха от лятото, когато бяха заедно и създадоха прекрасни истории“, допълни Мурадова.

 

Авторитетното жури – Александър Секулов, Ина Иванова, Елеонора Пенева, Елена Левашка и Ваня Чернева – изчетоха всичките 76 приказки, които бяха изпратени от цялата страна.

 

„Благодарим на участниците за красивите емоции и веселите и поучителни случки, в които ни изпратихте да пътешестваме“, заяви инициаторът на конкурса и преподавател в школата по литература в ОДК – Пловдив Ваня Чернева. Тя обясни, че журито е разделило текстовете в три категории:

  1. Създадени от деца
  2. Създадени от възрастни
  3. Създадени от двама и повече автори

В първата категория като най-добри журито отличи:

„Жабката София“ на Симона Василева, която е на 15 години и е от Сливен; приказката на дванадесетгодишната Радина Бахчеванова от Пловдив – „Приключенията на Борката“, и „Приказка без край… за Доброто и Злото“ на Селин Сюлейманова – на 12 години, от град Опака, област Търговище.

Можете да ги прочете тук

 

Отличените във втората категория са:

„Безмълвието на сирените“ на Десислава Сивилова, „Врабчо и катеричката“ от Димитър Пекалиев, „Щастливата беседка“ на Ангел Дюлгеров и „Катеричката Добринка“ от Славия Шопова.

Можете да ги прочете тук

 

В третата категория е отличена приказката на 9-годишната Лорин и нейната майка Елица – „Светулкова приказка“.

Можете да я прочетете тук

 

Специално отличени са най-малкият участник в конкурса – петгодишната Ива Панайотова от София, създала приказката „Щастие“, и най-зрелият – Нонка Чардакова, която е на 80 години и е автор на приказката „Среща в гората“.

 

„Организаторите на конкурса са възхитени от работата на Светлана Иванова – ръководител на литературния клуб „Малкият принц“ в ОУ „Христо Смирненски“, Сливен, и на Мая Ковачева – учител в Иновативно средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Велинград. Приказките, създадени от техните малки писатели, са пълни с любов и доброта“, коментира още Ваня Чернева.

 

Както беше записано в регламента, най-добрите истории ще бъдат публикувани на сайта на Общинския детски комплекс, а отличените участници ще получат грамоти от ОДК – Пловдив и книги, които са дарени от ИК „Жанет 45“ и издателство „Коала прес“.

 

Текстовете на всички 76 приказки са предоставени на малките художници в ОДК – Пловдив, за да създадат илюстрации, вдъхновени от вълшебните светове на участниците в първото издание на литературния конкурс „Приказки от мен за теб“. Можете да видите и техните илюстрации в приложените снимки.

 

2,679 total views, no views today