Начало Актуално ОЕ „Шалом“ Пловдив кани на представяне на книгата „Сефарадските ни корени“ на Юлияна Фархи

ОЕ „Шалом“ Пловдив кани на представяне на книгата „Сефарадските ни корени“ на Юлияна Фархи

плакат

10.04.2024

 

Организация на евреите „Шалом“ – Пловдив кани пловдивчани на представяне на книгата „Сефарадските ни корени“ на Юлияна Фархи, изследовател на сефарадските бит и култура.

Събитието ще се проведе на 19 април 2024г., петък, от 19.00ч. в сградата на организацията на ул. „Христо Г. Данов“ № 20.

Желаещите да присъстват трябва да заявят участието си в срещата на тел: 0877492680 – Кристиян Ангелов до 17.00 ч. на 16 април.

Завишените мерки за сигурност изискват гостите да пристигнат поне половин час по- рано!

 

Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на евреите, които след като са прогонени от Испания в края 15-и век и минават през Западна Европа, се заселват на Балканите. Те използват език (ладино), който включва думи на иврит в съчетание с преобладаващо испанска лексика. Ешкенази са евреите, дошли на Балканите от страните в Централна и Източна Европа през 19-и и 20-и век, чийто език (идиш) е силно повлиян от немския. В голямото си мнозинство българските евреи са сефарадски евреи.

1,943 total views, no views today