Начало Актуално ОИ „Старинен Пловдив“ открива изложба плакати на Божидар Икономов по повод 80 години от рождението на художника

ОИ „Старинен Пловдив“ открива изложба плакати на Божидар Икономов по повод 80 години от рождението на художника

изложба плакат

20.09.2023 

Събитието се провежда в рамките на Празниците на Стария град, в партньорство с Международно триенале на сценичния плакат

 

ОИ  „Старинен  Пловдив“, Къща на Верен Стамболян и „Международно триенале на сценичния плакат“ канят пловдивчани и гости на изложба плакати на Божидар Икономов (1943 – 2016).  Официалното откриване е на 21 септември 2023 г. (четвъртък) от 18.00 ч. в Къща на Верен Стамболян, Пловдив, „ул. Кирил Нектариев“15/ Къщата на художниците.

Специалната изложба на майстора на плаката Божидар Икономов в рамките на Празниците на Стария град (от 18 до 30 септември 2023 г.) е посветена на 80 години от рождението на художника.

Изложбата включва 30 плаката, създадени от Божидар Икономов (Дари, както го наричат) в продължение на повече от 30 години. 12 от плакатите са от фонда на Старинен Пловдив и ще бъдат представени в автентичния им вид на отпечатъци от началото на 80-те години в приземния етаж на Къща на Верен Стамболян. В дворното пространство ви очакват част от прочутите музикални плакати на Дари, селектирани от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат – неизменна част от творческия и житейски път на Божидар Икономов.

Знаковите плакати на Божидар Икономов са създадени за различни оперни и балетни спектакли на Националната опера, за оперети и рок опери от репертоара на Музикалния театър „Стефан Македонски“ и се отличават със стил и неповторима визуална идентичност.

За автора: Големият български художник Божидар Икономов е автор на стотици плакати за театрални и оперни постановки, за филми и изложби. Работи 13 сезона за Софийската опера и балет, за различни фестивали и издателства и излага творчеството си на форуми по цял свят. Съосновател е на Международното триенале на сценичния плакат в София и председател на неговия организационен комитет. Носител е на награди от международни конкурси в Милано, Монс, Бърно и на най-престижните български отличия, включително ордена на Министерството на културата „Златен век“.

Божидар Икономов за изкуството на плаката: „Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа оттам с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него звезди. Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат. През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават… Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!“

Георги Лозанов за автора: „Дари беше влюбен в плаката, самият той приличаше на плакат. Като плаката и той бързо стигаше до хората, лесно преодоляваше бариери и умееше хем да развесели, хем да намери сюжет. Плакатът е градско изкуство – такъв беше и Дари. Остроумен, шарен и предизвикващ.

Пътуващата изложба е част от едногодишната програма на Международното триенале на сценичния плакат Плакатът – проекции и перспективи, подкрепена от Национален фонд „Култура“. Събитието се провежда в рамките на Празниците на Стария град  (18 – 30 септември 2023 г.).

За допълнителна информация: Албена Спасова,

 0888 901414, https://poster.triennial.orbitel.bg/

3,098 total views, no views today