Начало Актуално „Орфеев венец“ за Георги Борисов и „Златна четка“ на Капка Кънева на старта на „Пловдив чете“

„Орфеев венец“ за Георги Борисов и „Златна четка“ на Капка Кънева на старта на „Пловдив чете“

1 (1) 3 (1)

Деветнадесетото издание на най-големия в България литературен фестивал „Пловдив чете“ 2021, който се провежда от 14 до 20 юни в Пловдив бе открит официално миналата вечер на Античния театър с концерт на група „Акага“ и хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс – Пловдив. По традиция на откриващото събитие се връчват наградите „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Водещ на церемонията бе Николай Колев.

„ За 19 пъти се провежда фестивалът „Пловдив чете“. Убедена съм в едно, че на този маратон могат да издържат само пловдивчани, които имат огромна душа”, каза Божана Апостолова, която първа се обърна с благодарност към  публиката и специално поздрави талантливите деца от хор „Детска китка“, които откриха празника.

Носител на „Орфеев венец“ 2021 за високи постижения в поезията стана Георги Борисов. Той получи своята награда, изработена от Жорж Трак и финансова премия от заместник-кмета по култура, археология туризъм Пламен Панов.

„Щастлив съм, че макар и за втора година в условията на COVID -19, фестивалът продължава и се развива. Благодаря ви, че сте тук!“ каза заместник-кметът Пламен Панов, след което връчи „Златна четка“ за художествено оформление на книга на Капка Кънева.

Тази година програмата на фестивала включва повече от 65 културни събития.  Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници и рецитали ще оживят Пловдив за седмица. Премиери на своите най-нови книги ще имат такива знакови за българската литература. Чуждестранни гости на „Пловдив чете“ през 2021 г. са украинският писател Иван Андрусяк, носител на националната награда „Леся Украинка“, номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020), включен в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens с книгата си „28 дни от живота на Катерицата“ и македонският писател Сашко Насев, който ще представи книгата си „Срещи с Дявола“. В рамките на фестивала ще се проведат и редица срещи и разговори, посветени на изкуството на превода и на книгата като обект. Ще има много музикално-поетични спектакли, пърформанси, четения.

Тази година шатрите на близо 60 български издателства, включени в пловдивската Алея на книгата са разположени на площад Централен.

През годините „Пловдив чете“ се провежда в партньорство с Община Пловдив, Министерство на културата, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и Асоциация „Българска книга“. През последните 5 години над 300 доброволци участват в подготовката и осъществяването на фестивала.

17 12

2,019 total views, no views today