Начало Актуално Отвориха зоните за разходка в Пловдив, ограждат хиляди пейки със сигнални ленти

Отвориха зоните за разходка в Пловдив, ограждат хиляди пейки със сигнални ленти

zoni_razhodki_1

От рано сутринта екипите на „Градини и паркове” ограждат със сигнални ленти хиляди пейки в деветте зони на Пловдив, които след вчерашната заповед на министъра на здравеопазването и последвалото решение на Общинския кризисен щаб от днес са отворени за разходки. Това съобщи директорът на общинското предприятие инж. Георги Николаев.

По думите му само в Цар-Симеоновата градина броят на пейките е над 300. Всяка от тях се огражда, за да не забравят гражданите, че сядането е забранено. Ограничен е достъпът до пейките, детските и спортни съоръжения и на всички други места, където разходките на част от гражданите са разрешени – Младежкият хълм, Бунарджика, Сахат тепе, парковете „Лаута” и „Рибница”, Гребната база с прилежащата дига и алеите по двата бряга на река Марица.

От районните кметства на „Централен”, „Тракия”, „Северен” и „Западен”, на чиито територии се намират предвидените за разходки зони, подготвят точните маршрути.  Важно е да се спазват инструкциите и хората да се движат по алеите плътно вдясно по посока на движението, да носят предпазни маски и най-вече – да спазват дистанция от 2,5 метра между семействата.

От Общинския кризисен щаб напомнят, че времето между 9:30 и 18:30 ч. е предвидено за разходки на деца до 12-годишна възраст, които са придружени от родителите си, както и за бременни жени. В останалото време зоните могат да се използват от собствениците на домашни любимци и индивидуално спортуващи.

Забранено е карането на велосипеди само на Гребната база, за да няма струпване на хора. Придвижването с колела е без ограничение по останалите велоалеи в града.

По наблюдение на екипите на „Градини и паркове” днес до 13 ч.  почти не е имало хора, които да се разхождат в разрешените зони.

zoni_razhodki_3 zoni_razhodki_4

5,470 total views, no views today