Начало Актуално Откриване на изложба от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов”

Откриване на изложба от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов”

OtonovPoster2020_A5_Page_1Изложба от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов” ще бъде представена от 20 ноември 2020 г. в Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов” 57, Пловдив.

Експозицията е организирана от НХГ „Цанко Лавренов“ под патронажа на Министерство на външните работи на Република България и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по проект „Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство”, Компонент 3. Гражданска активност, по Наредбата за финансиране на събития в сферата на културата на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2020 година.

Всички конкурсни плакати ще бъдат показани във виртуална изложба в официалните сайтове на:

НХГ „Цанко Лавренов“ – www.nhglavrenov.bg

и на Български културен институт-Варшава – http://bikpolska.pl/bg/

Третото издание на националния конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ е посветено на отбелязването на 75 години от създаването на ООН и на 65 години от членството на България в организацията.

Конкурсът се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г., а гласуването се реализира чрез специална онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ „Цанко Лавренов“. В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на: Министерство на външните работи на Република България, Министерство на културата на Република България, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“, както и преподаватели от Национална художествена академия, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НХГ „Цанко Лавренов“, НГПИ „Св. Лука“, Национално училище за музикално и сценично изкуство-Бургас, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, НХГ „Димитър Добрович“ и утвърдени графични дизайнери.

Комисията присъди десет награди. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Организаторите запазват правото си да дават и допълнителни награди.

Медийни партньори са: Радио Пловдив, TrafficNews, PLOVDIV TIME, Уча в Пловдив и EuroPlovdiv.

Събития на III-ти Национален конкурс „Плакат-Костадин Отонов”:

· Изложба с плакати от третия Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ беше открита на 9 юли 2020 г. от 16 ч. в галерия „Мисията“ на Държавен културен институт към Министерство на външните работи на Република България, ул. „Алфред Нобел“ № 2, София. Събитието беше представено официално от зам.-министърът на външните работи Милен Люцканов, който поздрави отличените ученици от конкурса. Приветствия към публиката и участниците отправиха Валери Йотов, директор на Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“, Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавен културен институт към МВнР и Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“. На откриването присъстваха дипломати, представители на Министерство на културата, преподаватели от училища по изкуствата в страната и гости на галерията. Присъстващите номинирани участнички в конкурса – Надежда Боянова и Нина Врачева, ученички в НХГ „Цанко Лавренов“, получиха грамоти и подаръци от г-жа Снежана Йовева-Димитрова. Всички останали участници също ще получат специални грамоти.

· Втората изложба с плакати от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ беше представена в парковото пространство на НДК (Лятна сцена „Kino & Bar Cabana“) в периода от 22 юли до 5 август 2020 г.

· Видеоклип с номинираните плакати от  третия конкурс „Плакат-Костадин Отонов“ 2020 г. се излъчва в част от метростанциите на Софийско метро. Автор на клипа е дипломантът Сахак Касапян, който го е създал с напътствията на преподавателя си Петър Чучулигов.

· Първото събитие в град Пловдив беше изложба с плакатите от Конкурса върху оградата на НХГ „Цанко Лавренов“. Експозицията беше показана в периода от 19 септември до 14 октомври 2020 г. и беше реализирана по проект „Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство“. Проектът получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност. Основната идея на проекта е да бъдат показани конкурсните плакати на различни места в градската среда на Пловдив, с което обществеността да бъде запозната с нови гледни точки и съвременен визуален изказ, характерен за бъдещите художници.

· В Пловдив беше организирана и втората експозиция с конкурсните плакати, които бяха изложени на оградата на НУМТИ „Добрин Петков“ в периода от 15 октомври до 14 ноември 2020 г.

· На 27 ноември 2020 г. всички плакати ще бъдат изложени в сградата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

· От 7 декември 2020 г. пловдивчани и гости на града ще могат да разгледат двадесет конкурсни плаката в Цар-Симеоновата градина.

3,671 total views, no views today