Начало Събития Откриване на XXIII Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”

Откриване на XXIII Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”

Вдъхновителното, непознато, освобождаващо и създаващо ДВИЖЕНИЕ е мотото на XXIII Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”
Официално фестивалът бе открит с церемония и магично улично представление

В тържествената обстановка на Зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив, вчера бе открит XXIII Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много” & TheatAir 2018.
Първи, приветствие към участниците и гостите на фестивала отправи директорът на Държавен куклен театър – Пловдив Виктор Бойчев. „Тази година заедно ще видим 16 конкурсни спектакъла от България и чужбина, оживяващи 5 зали в град Пловдив и една в София, 25 улични интермедии, представени от 9 международни трупи и много приказно вълшебство! 23-тото издание е посветено на ДВИЖЕНИЕТО – смелото и тихото, просветеното и интуитивното, движението към това, което ражда знанието, пази спомена, създава и оборва нормите, вдъхновителното, непознато, освобождаващо и създаващо движение“, разказа Виктор Бойчев. Той изказа специална благодарност към Община Пловдив за дългогодишната подкрепа на фестивала, към Министерство на културата, Фондация „Пловдив 2019“ и към многобройните спонсори, които безрезервно застават зад организацията на един от най-красивите пловдивски фестивали, представящ по вдъхновяващ начин майсторството на кукленото и уличното театрално изкуство.
Приветствие по повод откриването на XXIII Международен куклено-театрален фестивал от името на Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, както и от свое име към участниците, гостите и вярната публика отправи заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив, инж. Александър Държиков.
„Фестивалните дни от 3 до 7 септември, организирани от Държавен куклен театър – Пловдив, фестивалното сдружение и Община Пловдив идват, за да споделят енергията на творчеството, което развива въображението и вдъхновява съзнанието. Ще имаме възможност да видим прекрасни спектакли и прояви на открито, които ще се слеят с духа на Пловдив“ каза в приветствието си заместник-кметът. Той подчерта, че фестивалът е част от най-големия културен форум на Пловдив – Есенния салон на изкуствата и със сигурност ще обогати още повече интересната и разнообразна програма на Салона. На второ място, откриването на събитието се случва само дни преди Празника на Пловдив – 6 септември, и не на последно място в навечерието на голямото събитие Пловдив – Европейска столица на културата, която започва след броени месеци, с настъпването на 2019-та година, когато Пловдив ще бъде лицето на България в Европа.
Заместник-кметът Александър Държиков благодари специално на директора на Кукления театър Виктор Бойчев за енергията, всеотдайността и любовта, с които всяка година организира Международния куклено-театрален фестивал, както и за отличното сътрудничество с община Пловдив по многобройните общи културни инициативи, посветени на град Пловдив. Като пожелаха „на добър час“ на XXIII издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”, заместник-кметът и директорът на кукления театър обявиха заедно фестивала за открит, под аплодисментите на хората в залата.
След приключване на официалната част, участниците и гостите се отправиха към Римския стадион, за да наблюдават уличното представление на актьорите от столичния Театър на огъня и сенките „Файертер“, които за поредна година зарадваха малки и големи с красиви костюми и атрактивен декор. Впечатляващи, искрени, неповторими и атрактивни, актьорите от „Файертер“ не за първи път оживяват главната улица в Пловдив с огромните си вълшебни същества и форми. Гигантска богомолка пропълзя по Главната на Пловдив и поведе приказното шествие за откриването. Малки и големи се снимаха с актьорите на кокили и в духа на дългогодишната традиция, денят на откриването се превърна в красив празник.
jhdrjhdrsenki3senki4

6,424 total views, no views today