Начало Актуално Откриха традиционната пролетна изложба „Цветове“ на Дружеството на пловдивските художници

Откриха традиционната пролетна изложба „Цветове“ на Дружеството на пловдивските художници

13 15

05.04.2023 

78 автори се представят с общо 114 творби в зала „2019“ на ГХГ на ул. „Гладстон“

 

 

Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 на Градската художествена галерия в Пловдив и тази година „избухна“ в пролетни багри, красота и светлина с изкуството на членовете на Дружество на пловдивските художници, които за поредна година откриха ежегодната си обща изложба „Цветове“. Тя се провежда в навечерието на Цветница и Великден и в нея по традиция се включват десетки утвърдени артисти и млади автори с произведения на живописта, скулптурата, графиката, N формите.

Тази година в експозицията участват 78 автори с общо 114 творби, разположени на двата етажа на галерията. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г. Входът е свободен. Пролетната изложба „Цветове“ бе открита от председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

В навечерието сме на чудото на Христовото възкресение, пред саможертвата на сина Божи за нашето спасение. Тази година отново e под напрежение заради войната в близост и  трудностите за оцеляване – финансови и психологически. И сякаш точно навреме идва този величав и радостен миг за християните като спасение и в синхрон със събуждащата се пролет,  за да ни върне надеждата и вярата в доброто“, каза на откриването председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева.

„ Щастлив съм, че за четвърти път откривам изложбата „Цветове“. От една страна тя е начало на творческата година на Дружеството на пловдивските художници и носи послание от членовете за мир, хармония и благоденствие, от лечителите на душите ни – творците. С картините си те отново вдъхват красота, светлина и сила на публиката. От друга страна, в навечерието на големия християнски празник Великден бих искал да пожелая на вас и вашите семейства здраве, светлина и благоденствие“, каза в приветствието си към участници и гости заместник-кметът Пламен Панов.

Официалната част завърши с обща снимка на авторите – участници в „Цветове“, каквато е традицията в последните години. Експозицията може да бъде разгледана до 7 май.

 

2,776 total views, no views today